Lelépő
Image default

Magyar testvérpár indult Amerikába, hogy szabadon másszák meg a világ egyik legfantasztikusabb klasszikus nagyfalát

A Yosemite Nemzeti Park Half Dome-jának északnyugati falát hódítaná meg egy magyar testvérpár. Nagy Márton és Nagy Benedek csütörtökön indult el Magyarországról.

Trad mászásra készülnek, szabadon

Nagy Márton és testvére, Benedek tegnap elindult a Yosemite Nemzeti Parkba. „Fő céljuk a Half Dome északnyugati falán a Regular Northwest Face nevű út szabadon (biztosítva de nem trepnizve) történő megmászása” – adta hírül közösségi oldalán a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott. Tájékoztatásuk szerint a mászótúra időtartamába több út is beleférhet, de ezt tekintik prioritásnak.

Emlékeztetnek arra, hogy Nagy Márton tavaly részt vett a hegymászóválogatott pakisztáni expedíciójában. Ennek során

a világon elsőként mászták meg az 5984 méter magas Bondit Peaket.

A Half Dome-ról

A Yosemite-völgyben emelkedő Half Dome észak-nyugati oldala volt az első. VI. fokozatú mászóút az Egyesület Államokban. Elsőként 1957-ben mászta meg a Royal Robbinsból, Mike Sheriickből és Jerry Gallwasból álló csapat. Egyéniben először 2008-ban Alex Hannold teljesítette, akinek a nevéhez a leggyorsabb teljesítés is kapcsolódik.

Ezt a klasszikus nagyfalat mászná meg Nagy Márton és Benedek is, trad vagyis tradicionális sziklamászással, ami tulajdonképpen a saját eszközök használatát jelenti.

A testvérpár a mászás során biztosítva lesz, de trepniket nem fognak használni.

Ezt olvastad már?

Zichó Viktor kerékpáros arra készül, hogy az Alpok után a világon elsőként hosszában átszelje a Himaláját, és az útról dokumentumfilmet is készítene. Úgy tudni, a sportoló két éve készül a nem mindennapi teljesítményre, amely során ötezerötszáz kilométer és mintegy százötven ezer méter szintkülönbség leküzdése vár rá.

Elképesztő expedíció: A Himaláját szelné keresztül kerékpárral Zichó Viktor

Lelépő

Kapcsolódó