Lelépő
Image default

Az országban egyedülálló okos megoldással védik Munkácsy grafikáit a kiállítótérben

Az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi végig Munkácsy Mihály életét a gyulai Almásy-kastély időszaki tárlata. Az alkotó ezzel „visszatér” abba az épületbe, ahol ismerkedni kezdett a festészettel: a gyulai kastélyba. Most pedig úgynevezett okosfóliát is bevetettek a nagyértékű alkotások védelme érdekében.

Fokozottan védik a festőzseni alkotásait

Ahogyan azt a Lelépő megírta, nemrégiben két Újabb gyönyörű Munkácsy képekkel gazdagodott a meseszép magyar kastély kiállítása. A gyulai Almásy-kastély tájékoztatása szerint a két újonnan bemutatásra kerülő alkotás 1869-ben készült.

Munkácsy a Siralomház című festményéhez készítette ezeket tanulmányképnek.

A festőzseni a művét fotótanulmányok sorával készítette elő. A festmény megalkotásának következő lépéseként festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.

Az Almásy-kastély pedig érthető okokból mindent megtesz a festőzseni alkotásainak védeleme érdekében. Úgy tudni, az országban elsőként alkalmaznak úgynevezett okosfóliát a nagyértékű grafikáinak megóvásáért.

Így működik az okosfólia

Az okosfólia egy üveg felületre rögzíthető többfunkciós réteg. Elektromos feszültség hatására közel víztisztává válik, így átengedi a fényt, míg alapállapotban opálos, megszűri a látható fény hozzávetőlegesen nyolcvan százalékát. Ennek eredményeként

Munkácsy grafikái hol gombnyomásra, hol egy fejhallgató felvételével lesznek láthatók.

Az Almásy-kastély tájékoztatása szerint az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a képeket ne érje folyamatosan az állapotukat egyébként roncsoló fényhatás, csak abban a rövid időben, amíg a látogató megnézi azokat.
A fejlesztéssel kapcsolatban több múzeum kereste már a kastély műszaki vezetőjét, amit jelentős szakmai elismerésként értékelnek.

Lelépő, fotók: Almásy-kastély Látogatóközpont

Kapcsolódó