Lelépő
Image default

Most megtudhatjuk, hogy nézett ki a főúri lakosztály és a gyerekszoba a Festetics-kastély fénykorában

Több mint 2,5 milliárd forint európai uniós támogatásból új turisztikai attrakciókkal és funkciókkal bővül a keszthelyi Festetics-kastély. Ezt közölte a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető-helyettese szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Régi enteriőrjét mutathatja meg újra a Festetics-kastély

Farsang Csaba kifejtette: a NÖF célkitűzése az, hogy a kezelésében lévő várak, kastélyok, műemlékegyüttesek hasznosítására alkalmas és sikeres szervezetté alakuljon át az eddigi fejlesztési szemlélet után. A szolgáltatásokra alapozó, bevételorientált működtetés megvalósítása a cél Keszthelyen is, ahol a Festetics-kastély egész évben vonzó, többnapos időtöltést kínál a hazai és külföldi turistáknak – írja az MTI.

A 2,5 milliárd forintot meghaladó uniós támogatás révén év végéig két főúri lakosztály – köztük egy gyerekszoba – korhű enteriőrjét állítják helyre. Itt kordonok nélkül is szemügyre vehetik majd a látogatók a műtárgyakat – ismertette Farsang Csaba.

Hozzátette: a projekt másik elemeként a kastélyparkban álló egykori fejőházat újítják fel, az épületben történelmi játszóházat alakítanak ki. Két termét múzeumpedagógia foglalkozásokra teszik alkalmassá, három termet pedig kiállítótérként rendeznek be.

Ezt olvastad már?

Nem csak a keszthelyi kastély fejlődik. Az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély jó úton halad az újjászületés felé. Ezúttal a kastély kertje és a tanösvény szépült meg önkénteseknek köszönhetően.

„Ma értelmet nyert mindaz, ami miatt hittünk abban, hogy Iszkaszentgyörgyön, az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély újjászülethet. Közel száz önkéntessel ma nekiálltunk, hogy széppé tegyük a kastély kertjét és a tanösvényt, szemmel látható eredményt értünk el, és nemsokára folytatjuk.” Ezt írta közösségi oldalán Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetője.

A NÖF önkéntesei rakták rendbe a csodálatos magyar kastély neobarokk kertjét

Lelépő, Fotók: Györkő Zsombor

Kapcsolódó