Lelépő
Image default

Újabb gyönyörű Munkácsy képekkel gazdagodott a meseszép magyar kastély kiállítása

Munkácsy Mihály két tanulmányképével bővül a gyulai Almásy-kastély időszaki kiállítása. A tájékoztatás szerint a Szűrös legény és a Makrapipás férfi tanulmányképe szerdától lesz látható.

Frissen restaurált Munkácsy képek érkeztek Gyulára

A gyulai Almásy-kastély tájékoztatása szerint a két újonnan bemutatásra kerülő alkotás 1869-ben készült. Munkácsy a Siralomház című festményéhez készítette ezeket tanulmányképnek. A festőzseni a művét fotótanulmányok sorával készítette elő. A festmény megalkotásának következő lépéseként festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő alkotásokat az elmúlt hónapokban restaurálták. A december elején nyílt kiállításon emiatt eddig fotókon voltak láthatók a képek, amelyek eredetijeit – miután a szakemberek végeztek a restaurálásukkal – a kedden szállították le a fővárosból és helyezték el a tárlatban.

Páratlan kiállításban lehet gyönyörködni

A most felkerült két alkotással a reprodukciók és kortársai képei mellett a festőfejedelem tizennégy eredeti munkája látható már a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállításában. A 2025. január 5-ig megtekinthető tárlat talán a legizgalmasabb a jelenleg látható összeállítások közül az idén száznyolcvan éve született Munkácsy Mihályról.

Eredeti munkái mellett VR-szemüveg és a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott installációk segítenek Munkácsy káprázatos pályafutásának felidézésében.

Ezt olvastad már?

Halálának 123. évfordulójára újult meg a festőgéniusz síremléke a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Munkácsy Mihály mindössze ötvenhat évesen, egy Bonn melletti szanatóriumban halt meg. Vonattal szállították haza, a Műcsarnokban ravatalozták fel. Nagyszabású temetésén és síremléke tizenegy évvel későbbi avatásán is többezres tömeg vett részt.

Milliárdos üzletembernek köszönhetően újult meg a legnagyobb magyar festő síremléke

Lelépő

Kapcsolódó