Lelépő
Image default

Mintegy ezer kilométeren újulhatnak meg az ütött-kopott turistajelzések az ország legszebb túraútvonalain

A pályázat keretében az MTSZ jóvoltából mintegy ezer kilométernyi útvonalon újulhatnak meg a turistajelzések.

Már lehet pályázni a turistajelzések felújítására

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) 2024. február 1-jén pályázatot hirdet a Magyarország területén található turistautak megkopott, megrongálódott, hiányos jelzéseinek teljes körű felújítására.

A hivatalos tájékoztatás szerint a pályázatot azok a Magyarországon nyilvántartásba vett vállalkozások és civil szervezetek nyújthatják be, amelyek útjelző-vezető szakember felügyeletével felelősséget vállalnak a jelzésfestésért.

A pályázatokat február 1 és április 1 között lehet beadni, az elbírálások május 13-ig történnek meg.

Az MTSZ a beérkező pályázatok rangsorolását és a szerződéskötéseket az számos szempontok alapján végzi. Figyelembe veszik a turistaszakmai indokoltságot, előzetes igényfelmérésben jelzett vállalást. Nézik a legutóbbi felújítás óta eltelt időt és a korábbi években elvégzett munkák minőségét is.

Úgy tudni, az MTSZ által biztosított keretösszeg megközelítőleg ezer kilométer turistaút felújítását jelenti.

Mint ismert, a Magyar Természetjáró Szövetség 2015 óta írja ki a jelzésfestés-pályázatot. A céljuk az, hogy a hazánkban található gyalogos turistautak megrongálódott, elkopott és hiányos turistajelzései rendszeresen megújulhassanak.

Mint ismert, a jelzett turistautak rendszerét a civil természetjáró mozgalmaknak köszönthetjük. Ezek a 19. század vége óta – önkéntes munkával – a turistautak kialakításával bejárhatóvá tették Magyarországot, kirándulóhelyek százait létrehozva.

Ezt olvastad már?

Megtévesztő módon rongálták meg ismeretlenek a Tőserdőben és az Alpári-réten található turistajeléseket a Kiskunsági Nemzeti Park tájékoztatása szerint. Az arra kirándulók most látszólag megszűnő turistautakkal találkozhatnak. A valóságban azonban erről szó sincs. Ebben a cikkünkben eláruljuk, mi történt valójában.

Valóban megszűntek az ország legszebb holtágának turistaútjai?

Lelépő

Kapcsolódó