Lelépő
Image default

Vajon kibújik a medve a barlangjából? – 5+1 népi megfigyelés, amiből a tél végére következtethetünk

Február másodikán érdemes ellátogatni egy állatkertbe vagy vadasparkba és jó alaposan szemügyre venni a hibernációból ébredő medvéket. A népi megfigyelés ugyanis a tél hosszúságáról árulkodik.

Ismert népi időjóslás szerint, ha a medve február 2-án, gyertyaszentelő napján előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik téli álmát folytatni, mi pedig hosszú télre számíthatunk. Ellenben, ha kijön és felhők takarják a napot, úgy kint is marad, mert azt jelzi, hogy lassan vége a nagy hidegnek.

De nem ez az egyetlen népi megfigyelés, ami februárhoz köthető. Összegyűjtöttünk öt kevésbé ismertet.

Február 3 – Balázs napja

Balázs napján a hiedelem szerint, ha esik az eső, akkor nyáron a jég elveri a termést. Ha azonban kisüt a nap, még nem ért véget a tél. Ugyanezen a napon a gazdák megmetszenek egy-egy szőlőtőként az ültetvény egy-egy sarkában, azért, hogy nyáron a madarak ne dézsmálják majd meg a termést.

Február 6. – Dorottya napja

A Dorottya napi népi megfigyelés szerint „ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja”; illetve „ha Dorottya locsog, Julianna kopog”. Vagyis, ha Dorottya napján fagy van, akkor február 16-ra, Julianna napjára megenyhül az idő. Ha azonban február 6-án esik az eső, 16-án jég fog kopogni.

Február 14 – Bálint napja

Bálint napján nem csak az időjárásra, de a várható termésre vonatkozóan is tudunk jósolni a hiedelem szerint. Ha a verebek csiripelnek, véget ér a tél, a madara. Ha ezen a napon hideg, száraz idő van, jó termés várható az évben. Az ezen a napon elültetett facsemeték pedig hamarabb megerősödnek.

Február 19 – Zsuzsanna napja

A népi megfigyelés szerint Zsuzsanna napján szólalnak meg először a pacsirták. De nem csak a hallgatták, lesték is a madarakat. Ha ugyanis a pacsirta magasan száll, közel a jó idő. Ha nem szólal meg, vagy ha alacsonyan repül, marad a tél és a hideg idő.

Február 24 – Mátyás napja

A mondás szerint „Mátyás ront, ha talál, ha nem talál, jeget csinál.” Azaz a Mátyás napján éjszaka fagy van, még negyven napig tartani fog a tél. A hideg idő azonban sok tojást ígért, a szeles időjárás viszont kevés tojástermésre engedett következtetni. A halászok pedig ezen a napon mindig kivetették hálójukat. Az egész évre nézve jó előjelnek tartották, ha Mátyás napján szerencséjük volt.

Lelépő, fotó: Pixabay

Kapcsolódó