Minden családnak megvannak a maga kedvenc karácsonyi süteményei. Ahány ház, annyi recept, de a bejgli szinte mindig szerepel a listán. Mi a helyzet viszont akkor, ha tej-, szója- vagy gluténallergiás vendég érkezik, vagy olyan személy, aki kerüli a hozzáadott cukrot? Van még esély egy finom bejglire? Természetesen! És mi most be is bizonyítjuk.
Tej-, glutén- és hozzáadott cukortól mentes bejgli
Hozzávalók a tésztához:
- 9 dkg rostmix
- 9 dkg folyékony kókuszolaj
- 3 L-es tojás
- 1 dl ToTu ital
- 5 dkg eritrit
- 12 gramm sütőpor, só
A mákos töltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg eritrit
- fél dl ToTu ital
- 3 dkg mazsola
- fél kezeletlen citrom leve és reszelt héja
- 1 tojás
A diós töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 1 teáskanál útifű maghéj
- 3 dkg mazsola
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- fél dl ToTu ital
- 1 tojás
A tésztához a rostmixet összekeverjük a sütőporral és csipetnyi sóval. A többi anyagot egyneműre keverjük, majd hozzáadjuk a rostmixes keveréket is. Szép sima tésztává dolgozzuk. Félretesszük, amíg elkészítjük a töltelékeket.
A mákoshoz valamennyi hozzávalóját alaposan összekeverjük. A diósnál ugyanúgy. A tésztát kettévesszük. Két sütőpapír közt 30×25 cm-es téglalappá nyújtjuk az egyiket. Megkenjük a mákos töltelékkel. Feltekerjük. Sütőpapíros lemezre tesszük.
A másik tésztát ugyanígy kinyújtjuk. Megkenjük a diós krémmel. Feltekerjük, és a mákostól kissé távolabb szintén a lemezre rakjuk. Lekenjük először tojássárgájával, majd tojásfehérjével, végül 175°C sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, szeleteljük.
Elkészítenéd a zserbó mentes változatát is? Mutatjuk, hogyan lesz a legistenibb.
Így készülnek az ételallergiások legtökéletesebb mentes zserbója
További információ itt.