Lelépő
Image default

Tojásból készült alternatív túrós sütemények várnak ebben a budapesti kávézóban

Ma már az ételérzékenyek is egyre több helyen tudnak önfeledten lattezni, sütizni. A kegtöbb kávézó és cukrászda tart az étlapján tej-, hozzáadott cukor- és gluténmentes finomságokat. Sőt, egyre több vendéglátó  – így a Bubci is – azt is fontosnak tartja, hogy a valamilyen alapanyagra érzékeny vendégeinek választékot is biztosítson.

Tojásból készül az alternatív túró

A közelmúlt innovációinak köszönhetően, ma már nem jelent gondot egy tejmentes „Rákóczi túrós” vagy éppen egy „gluténmentes mákostészta” elkészítése, amely ételek irányába egyre nagyobb az érdeklődés.

– Ma egyre több ember tudja magáról, hogy bizonyos élelmiszeralapanyagokra érzékeny. Régebben sokan úgy élték le az életüket, hogy ösztönösen, tapasztalati úton kerültek egyes ételeket. A diagnosztikai technológiák fejlődésével, egyszerűsödésével ma már a legtöbb érintett gyorsan megtudja, mi is okozza a panaszát. Napjainkban egy tejfehérje-allergia, laktózérzékenység, gluténmentes-étrend követés már nem követel olyan mértékű lemondásokat mint régebben. Hiszen a számos kiskereskedelmi üzlet polcain megjelenő speciális élelmiszerek mellett léteznek olyan kávézó-cukrászdák is szerte a magyar fővárosban, ahol egy allergén összetevőtől mentesen táplálkozó is komoly választékot talál – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.

A Móricznál mindenki megtalálja a neki való finomságot

Ilyen hely a Bubci Café Budapest is, a XI. kerület szívében, a Váli sétálóutcán. Sokan járnak ide reggelizni, kávézni, fagyizni és koktélozni. Amikor valaki betér ide, azonnal megragadja a hely fiatalos dinamizmusa. Mind egy romantikus sütizés, mind egy csajos kávézás céljából tökéletes választás. Sőt, az ételérzékenyekre, paleosokra is mindig kiemelten gondolnak.

A süteményes vitrinben gyakran feltűnnek a tejmentes „túrós” sütik, a gluténmentes piskótával készült torták és a cukorbetegek számára is fogyasztható finomságok.

– Gyakran sajnálkozva mondjuk, de esetenként azért pozitív köntösben is elhangozhat: változik a világ. A technológiai fejlődés, az innovációk nem csak az elektromos autók vagy az okos eszközök térhódításában nyomon követhetőek. Az élelmiszer előállítók szintén napról napra keresik a megoldásokat a fogyasztók problémáira. Egyre több speciálisan az élelmiszer-érzékenyeknek szánt alapanyag jelenik meg. És amikor ezekhez olyan kreatív emberek nyúlnak hozzá mint a Bubci Café csapata, akkor olyan tej-, hozzáadott cukor-, glutén-mentes gasztro-csodákat kaphatunk, amikért érdemes hétről hétre betérni egy helyre – folytatta Dr. Németh Csaba.

Tej-, cukor és glutén-mentes gasztro-csodák születnek a Bubciban

A Bubciban egyébként az ételek sokszínűsége mellett a külcsín is mindig aktualizált. Azok a párok, akiknek valamelyik tagja ételérzékenységgel küzd, is megtalálják a maguk romantikus hangulatú, szívecskés finomságát.

Természetesen mindehhez a környezet is megfelelő színűre öltözik a kínálat mellett, ugyanakkor a húsvétkor betérőket is igazi nyuszis, répás hangulat fogadja majd. Ami persze a nyárhoz, őszhöz, vagy a téli ünnepeinkhez szintén igazodott, és igazodni is fog a jövőben. Azt, hogy ez valóban így lesz, érdemes tesztelni. Talán egy falat hangulatot is hazavihetünk magunkkal, nem csak az ízeket.

Szívecskés mákos ToTu-torta receptje

Hozzávalók:

  • 60 dkg ToTu Rögös
  • 4 dl kókuszkrém
  • 15 dkg eritritol (esetleg nyírfacukor)
  • 4 tojás
  • 1,5 dl olvasztott kókuszolaj
  • 15 dkg darált mák
  • 1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja

A díszítéshez:

  • földieper
  • mentalevél

A ToTu Rögöst a kókuszkrémmel és az édesítő anyaggal turmixgépben vagy késes darálóban sima krémmé dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a citrom héját és levét valamint a mákot is.

4 db kisebb szív formát vagy 4 db 8 cm-es tortagyűrűt vagy egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Beletöltjük a mákos masszát, és 160°C előmelegített sütőben a kisebb formákba készítve 30-35, míg egyben készítve 50-55 perc alatt megsütjük. Kivesszük, kihűtjük.

Amíg hűl, szilárdul a torta. Eperrel és mentával díszítjük. És persze ahhoz, hogy az igazi varázs meglegyen, elengedhetetlen egy titkos összetevő és konyhatechnikai lépés: a szívünket és a szeretetünket is süssük bele.

Lelépő, fotók: Bubci Café

Kapcsolódó