Lelépő
Image default

Egyre közelebb az emberhez – Medvét láttak egy borsodi pihenőháznál

Szomjas lehetett és vizet kereshetett az a medve, amelyet egy Ózd közeli település pihenőháza mellett rögzített a vadkamera.

Sátán járt a medve

Ózd környékén, Hegyháton láttak egy barna medvét. Az egykori kohászvárostól alig tíz kilométerre, Sátán bukkant fel az állat. A medvét a helyi pihenőház közelében rögzített egy vadkamera is rögzítette a boon.hu információi szerint. Úgy tudni, néhány héttel ezelőtt Hangony és Kissikátor közelében, illetve Aggtelek környékén is észleltek már medvét.

A szakértők szerint a nagy meleg miatt könnyen elképzelhető, hogy az állat szomjas volt, így a környéken keres magának vízforrást. Fontos, hogy a környéken kirándulók kellő odafigyeléssel és körültekintéssel járják a környező erdőket, mert nehéz megállapítani a medve, vagy medvék haladási irányát.

Egyre gyakrabban látni medvéket hazánkban

Legutóbb augusztus elején számoltunk be medveészlelésről. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság általa üzemeltetett kameracsapda 2023.júluis 24-én rögzített egy viszonylag nagytermetű barnamedvét. A másik megfigyelés egy lakossági bejelentéshez kötődik. 2023.július 29-én túrázók észleltek medvenyomot a Bükk központi részén, Szilvásvárad községhatárban.

Készítettünk egy kisokost

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, már tavaly októberben is jelezte a Bükki Nemzeti Park, hogy egy előző év májusától itt élő, kifejlett hím nagy valószínűséggel már áttelelhetett a Bükkben, és azóta is ott tartózkodik. Nos, az állat azóta is a népszerű túraútvonalak közelében élhet. A Bükki Nemzeti Park munkatársai pedig már nevet is adtak neki: Mihály.

Ahogyan azonban a mondás tartja, a medve nem játék, így hát a szakértők tanácsai alapján összegyűjtöttük, mire érdemes felkészülni, ha a Bükkben kirándulnánk és mit kell tennünk, ha összefutnánk például Mihállyal.

Te tudod, mit tegyél, ha összefutsz a Bükkben Mihállyal, a medvével?

Lelépő, Címlapkép: Illusztráció

Kapcsolódó