Lelépő
Image default

Te tudod, mit tegyél, ha összefutsz a Bükkben Mihállyal, a medvével?

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, már tavaly októberben is jelezte a Bükki Nemzeti Park, hogy egy előző év májusától itt élő, kifejlett hím medve nagy valószínűséggel már áttelelhetett a Bükkben, és azóta is ott tartózkodik. Nos, a medve azóta is a népszerű túraútvonalak közelében élhet, a Bükki Nemzeti Park munkatársai pedig már nevet is adtak neki: Mihály.

Mihályról nemrégiben egy remek vadkamerás felvétel készült, bundájának jellegzetes színe alapján könnyen be is tudták azonosítani. Ahogyan azonban a mondás tartja, a medve nem játék, így hát a szakértők tanácsai alapján összegyűjtöttük, mire érdemes felkészülni, ha a Bükkben kirándulnánk és mit kell tennünk, ha összefutnánk Misivel.

Kirándulás során

Az erdei túra során kizárólag a kijelölt turistautakon haladjunk, kerüljük az átláthatatlan sűrűket, bozótosokat. Ha nem szükséges, ne menjünk napnyugta és napkelte közötti időben az erdőbe. Az Egererdő munkatársai szerint ne járjunk nesztelenül az erdőben, ha társaságban vagyunk, beszélgessünk, egyedül járva csengővel vagy rádióval keltsünk zajt.

Érdemes kerülnünk a fühallgató használatát is, hiszen az szinte teljesen kiszűri a környezeti zajokat.

Mit ne vigyünk magunkkal a túrára

Azokon a területeken, ahol potenciálisan felbukkanhat a medve,

ne vigyünk magunkkal erős illatú élelmiszereket, se halkonzervet vagy cukrozott sűrített tejet.

Ne hagyjuk magunk után az élelmiszer maradékát, és annak csomagolóanyagát sem, azokat lehetőleg szagmentesen csomagoljuk el, és vigyük tovább magunkkal.

Ezt tegyük, ha találkozunk a medvével

Ha véletlenül találkozunk a medvével, és az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Ha az állat két lábra áll, azt a jobb tájékozódás érdekében teszi. A legfontosabb, hogy ne próbáljuk elzavarni, ne nézzünk a szemébe és ne fordítsunk neki hátat. Felesleges futásnak indulnunk, a medve ugyanis gyorsabb nálunk.

Ne akarjuk megetetni és legfőképp ne akarjunk vele szelfizni.

Ha autóból látjuk az állatot, maradjunk a járműben, ha pedig kutya van velünk, tartsuk pórázon. Ne feledjük, a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni védelemért, nyomában a támadó állattal. Ha sátoroznánk a Bükkben, az élelmet a sátortól távol eső fára függesszük fel.

Az Egererdő tájékoztatása szerint a Bükkalján kihelyezett vadkamerák több alkalommal rögzítették medve jelenlétét az elmúlt hetekben. Mindeközben népszerű túraútvonalon fotóztak a medvenyomot a kirándulók, a szakemberek pedig fokozott óvatosságra intenek.

Lelépő.hu, címlapkép: Illusztráció, Unsplash

Kapcsolódó