Lelépő
Image default

25 éves a Börzsöny legkirályabb teljesítménytúrája

Az első Börzsöny Vándortúra 1999. november 20-án, fél méteres hóban zajlott, azóta pedig nincs év, hogy a túrázás szerelmesei ne találkoznának, hogy felfedezzék a hegység szépségeit.

Negyed évszázados sikertörténetét ünnepli a Börzsöny Vándortúra

Komoly hagyományai vannak az idén huszonöt éves Börzsöny Vándortúrának. A teljesítménytúra minden évben más és más börzsönyi településről indul, lehetőleg huszonöt-harmincöt kilométer hosszú. Szintén szabály, hogy

lehetőség szerint érintenie kell a Csóványost, és igyekszik Királyréten, Ákos bácsi büféjénél célba érni.

Fotó: Hazajáró

Az 1999 ősze eltelt negyed században szinte minden börzsönyi település vendégül látta már a Vándortúrát, sőt az is előfordult, hogy Esztergomban volt a rajt – írja a Hazajáró Egyesület. Úgy tudni, a királyréti cél az utóbbi években már csak azért is okafogyottá vált, mert Ákos bácsi büféjét felfalta a 21. század.

2023-ban, a jubileumi 25. Börzsöny Vándortúra visszatér Királyrétre!

Idén is fantasztikus ösvényeken vezet a teljesítménytúra

Az idei, huszonötödik Börzsöny Vándortúra Királyréten, a Vadászkastély kerthelységéből indul és ide is ér vissza. A túrázóknak összesen 28,4 kilométert kell megtenniük 1254 méteres szintemelkedés mellett, tíz órás szintidő alatt.

Fotó: Hazajáró

A túra szokás szerint zseniális helyeket érint.

Elhalad a Várhegyi kilátónál, a Szénpataki kulcsosháznál, érinti a Hárs-rétet és a Hársrétet, hogy felvigyen Csóványosra. Innen a Három-hányás nyerge felé visz az út, majd következik a Kőkorsó, a Magashídi-rét és a Hamuház. A túrázók áthaladnak az Aklok-rétjén, a Hanák-réten, a Nagy-Hideg-hegyi turistaháznál, majd a Rakodót, a Kálmán-kaszálót, a Suta-berki-nyiladékot és a Bajdázói-tavat érintve érkeznek vissza a Királyrétre.

Fotó: Hazajáró

Az előnevezés és a teljesítménytúra részletei ide kattintva érhetők el.

Lelépő, fotók: Hazajáró Facebook oldala

Kapcsolódó