Lelépő
Image default

Ezt a magyar borásznőt választották a legjobbnak a németországi nemzetközi versenyen

Magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült, mint Kövesdi Zsófia.

Németország legnagyobb internetes borászportálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023″ címmel tüntette ki.

Magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. Németország a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb borpiaca. Kövesdi Zsófia teljesítménye a magyar bormarketing szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Visszaigazolja, hogy a villányi borvidék terroir-ja alkalmas világelitbe tartozó vörösborok készítésére jó koncepció és professzionális hozzáállás mellett. Híven tükrözi a birtok minden egyes szakértő munkatársának a hozzáadott értékét, Kövesdi Zsófia főborász és Nagy Zsolt szőlészeti igazgató vezetésével.

A német szakportál évente több, mint tízezer tételt kóstol és értékel a világ minden részéről.

Az idei versenyfelhívásukra beküldött kilenc, Kövesdi Zsófia által készített Jammertal Borbirtok tétel a következő értékeléseket kapta:

 • Koh-I-Noor 105.6 2019 TOP-ARANY
 • Koh-I-Noor Merlot 2017 ARANY
 • Koh-I-Noor Merlot 2019 ARANY
 • Koh-I-Noor Cabernet Sauvignon 2018 ARANY
 • Cassiopeia MCS*Achird 2018 TOP-ARANY
 • Ars Poetica Syrah 2021 ARANY
 • Ars Poetica Pinot Noir 2020 ARANY
 • Ars Poetica Chardonnay 2020 ARANY
 • Jammertal Blue Sky 2020 ARANY

2023 nemzetközi borverseny eredményei (15 Arany- és 7 Nagyaranyérem Angliából, Ausztriából, Kanadából, Németországból és Franciaországból) pontos visszajelzései a Jammertal Borbirtokon zajló rendkívül magas színvonalú szőlészeti és borászati szakmai munkának.

2023-ban a Jammertal Borbirtok első alkalommal küldött tételeket értékelés céljából az angol nyelvterület legismertebb és legbefolyásosabb borkritikusának, az USA-beli Robert Parker Wine Advocate-nak.

A Cassiopeia CF*CIH 2015 és a Cassiopeia MCF*CAPH 2015 egyaránt 90 pontot, míg a Koh – I – Noor Cabernet Sauvignon 2017 92 pontot kapott. A Koh-I-Noor Merlot 2019-et 91 pontosnak találta. Az RPWA szerinti 90 pontos kategória egy nem vitatott elit.

Az RPWA (Robert Parker Wine Advocate) honlapja ezt írja a 90-95 pontos értékelésről: „Kiemelkedően összetett és karakteres borok. Röviden, ezek fantasztikus borok.”

Magyarországról az RPWA a Jammertal Borbirtok említett négy tételén kívül a mai napig összesen három – három vörösbort értékelt 90 és 92 pontra, valamint egyet 91 pontra.

Folytatódott a birtok különleges sikersorozata a francia Gilbert & Gaillard International Challenge-en. 2023-ban ugyanúgy, mint 2022-ben mind a 3 nevezett vörösborunk Dupla Aranyérem minősítést kapott.

A 2023-as beküldött minták:

 • Koh-I-Noor 105.6 2017
 • Cassiopeia MCS*Achird 2018
 • Jammertal Blue Sky 2020

A magyar vörösbor jelenének és jövőjének szempontjából kulcsfontosságú feladat a magyar prémium vörösborok hitelességének és ismertségének megteremtése a legnagyobb és legfontosabb felvevőpiacokon, az angol és német nyelvterületeken. Ezt a magas színvonalon, kereskedelmi szempontból értékelhető és érzékelhető mennyiségben készített vörösborok minőségének elismert nemzetközi versenyeken történő folyamatos visszaigazolásával lehet elérni.

Lelépő, fotók: Jammertal Borbirtok

Kapcsolódó