Lelépő
Image default

Megcsinálta! Felért az Ama Dablam csúcsára a magyar hegymászó

Ahogyan arról a Lelépő a hétvégén beszámolt, szólómászással csúcstámadásra készült Lengyel Ferenc az Ama Dablamnál. A Kalifa tájékoztatása szerint pedig szombaton fel is ért egy nagyon kemény mászást követően a 6812 méter magas csúcsra.

Magyar idő szerint, szombaton 9:45-kor ért fel az Ama Dablam 6812 méter magas csúcsára Lengyel Ferenc, aki műholdas telefonon tájékoztatta Sarhan Omart, a Kalifa Alpin Csapat vezetőjét. A magyar hegymászó elmondása szerint nagyon kemény mászáson volt túl.

A csúcstámadó szakasz a várakozásoknak megfelelően rendkívül technikás volt.

Csúszós, meredek és veszélyes, jég- és sziklafalakkal teli, amelyek környezetében omlásokra is számítania kellett, de erre felkészült Lengyel Ferenc. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzá, „csak” a szél nehezítette a mászását.

A Kalifa úgy tudja, a csúcson 50 kilométer/órás szél süvített.

A lefelé út azonban tartogatott izgalmakat, a magyar hegymászó ugyanis sokáig nem jelentkezett, a csapata pedig többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elérni őt. A 2-es táborba leérve csapatát arról tájékoztatta, hogy pihennie kellett, mert a mászás kimerítette.

Vasárnap délelőtt már jókedvűen, de nagyon fáradtan ért vissza az alaptáborba.

A hegyről lefelé jövet Balogh Martinnal is találkozott, akivel együtt indultak a hegy meghódítására, azonban egy váratlan betegség és az akklimatizációs nehézségek miatt Martinnak pár napos pihenőt kellett beiktatnia. Remélhetőleg hamarosan az ő sikeres csúcsmászásáról is beszámolhat a Lelépő.

Mint ismert, Lengyel Ferencnek hatalmas álma volt az Ama Dablam elérése. 2021 szeptemberében egy súlyos balesetet követően sem adta fel ezt a célját,

bebizonyította, hogy nincs lehetetlen.

„Három csigolyám szilánkosra tört, de annyiban szerencsém volt, hogy a szilánkok nem sértették meg a gerincvelőt. A műtét alatt hat csavarral rögzítették a sérült részt, két nap múlva pedig már járókerettel közlekednem kellett. Összességében hat napot feküdtem kórházban, azóta otthon gyógyulok.” – nyilatkozta még 2021 decemberében.

Lelépő, fotók: Kalifa facebook oldala

Kapcsolódó