Lelépő
Image default

Első magyarként mászhatja meg a Larke Peak 6129 méteres csúcsát a Sántha Xénia

Sántha Xénia fiatal hegymászónő expedíciójáról a Lelépőn már lehetett olvasni. A székely hölgy a nagypapájától kapott székely zászlóval vág neki a Himalájának. Eredeti tervei azonban váratlan fordulatot vettek.

Új cél: első magyarként megmászni egy frissen megnyitott csúcsot

„Sajnos nem tudjuk megmászni az Island Peaket, a rossz idő miatt nem jutottunk el a Khumbu régióba, nem indult repülő tizenkét napig” – mesélte lapunknak Sátha Xénia, hozzátéve, helyette egy sokkal nehezebb és kicsit nagyobb csúcs vár rá. A Larke Peak-et célozza meg, aminek a mászásához a speciális engedélyt meg is kapta.

Szezonon kívül próbálja megmászni, ha pedig sikerül neki, ő lesz az első magyar a csúcson.

A Larke Peak 6219 méter magas, a Manaslu régióban található és csak nemrégiben nyitották meg a hegymászók számára. Sokan azt mondják, itt élnek a földkerekség legnyugodtabb és legbékésebb emberei, a Dalai Láma népe. A Manaslu régió azonban élővilágáról is híres, hópárduc, vörös panda, himalájai fekete medve, szürke farkas talált itt otthonra, a legelőkön jakok legelnek.

Xéniára csodálatos látvány is vár majd, az útjának szinte minden szakaszában lenyűgöző, magasba nyúló hófödte csúcsok, varázslatos tibeti falvak várják majd.

A Larke Peak-et a az 5135 méteres Larke La Pass-on keresztül éri majd el.

Sántha Xéniáról

Sántha Xénia eredeti terve az Island Peak volt, ami egy technikás csúcsnak számít. Úgy néz ki, mint egy sziget a gelccsertenger közepén, innen is kapta a nevét, „Szigetcsúcs”. A hegymászás számára több, mint hobbi. A hegyekben úgy érzi, nem léteznek a mindennapi élet problémái, minden tökéletes és csendes.

Ezeken a helyeken érzi azt, hogy kitisztul a lelke.

Korábban a magazinunknak adott interjújában azt is elmondta, a felkészülés számára nem volt egyszerű, mivel ahhoz, hogy előteremtse az expedícióhoz szükséges összeget, heti hat napot dolgozott és munka után hetente négyszer altitude maszk segítségével edzett. A maszkon cserélhetők a szűrők, így csökkenteni tudja az oxigént, amit belélegzik.

A csúcsra a felszerelésén kívül két dolgot visz magával. Példaképének,

Erőss Zsoltnak a fényképét és a nagypapájától kapott székely zászlót.

23 évesen, nagypapájától kapott székely zászlóval vág neki a Himalájának Sántha Xénia – Interjú

Lelépő, fotók: Sántha Xénia, Unsplash

Kapcsolódó