Lelépő
Image default

Csúcstámadásra készül a magyar hegymászó a Himalájában

A Kalifa csapat két magyar hegymászója, Lengyel Ferenc és Balogh Martin szerdán épségben elérte az Ama Dablam körülbelül 4450 méteren fekvő alaptáborát.

Lengyel Ferenc csütörtökön fel is ment egy brutálisan megpakolt, hatalmas hátizsákkal a hátán az I-es táborba, nagyjából 5600 méterre. Onnan azt tervezi, hogy még pénteken este feljebb megy a II-es táborba, körülbelül 5900 méterre. Ezt azonban már csak a meredek sziklafalon lehet létrehozni. A domborzat miatt egyszerre csak kevesen tudnak fent tartózkodni ezen a magasságon, még a sátornak is alig van hely.

„III-as tábort a 2006-os katasztrofális jéglavina baleset óta nem építenek ki annak érdekében, hogy csökkentsék a kockázatot (kb. 6200 méter)” – írja közösségi oldalán a Kalifa. Hozzáteszik, a lavina akkoriban teljesen letarolta a biztonságosnak hitt táborhelyet.

A katasztrófában három kiváló hegymászó és három sherpa vesztette életét.

Úgy tudni, megfelelő időjárási körülmények között Lengyel Ferenc szombaton megkezdi a csúcstámadást. A hegyen felfelé úton szerencsére nem lesz egyedül, ismerős hegymászókkal mozog együtt majd a hegyen.

Balogh Martin sajnos valamilyen fertőzéses megbetegedéssel, magas lázzal küzd. Jelenleg kényyszerpihenőn van, csak akkor indul el az I-es táborig, ha az állapotában javulás lesz.

Az Ama Dablamról

A 6812 méteres Ama Dablam az egyik legcsodálatosabb, ugyanakkor egyik legkeményebb kihívást jelentő hegycsúcs a Himalája láncolatában. A magas, keskeny csúcs és a meredek sziklafalak miatt csak a tapasztalt hegymászók vágnak neki a meghódításának.

Az Ama Dablam nevének is szeretnivaló a jelentése: „anya nyaklánca”.

A hegy mindkét oldalán hosszú gerincek futnak végig, amelyek egy anya ölelő karjaira hasonlítanak, a függő gleccser pedig emlékeztet a sherpa nők által hagyományosan viselt medálra.

A helyiek közül sokan szent hegyként tekintenek rá, évente fesztiválokat tartanak a tiszteletére.

Az Ama Dablam megközelítése ugyanazt a túraútvonalat követi, mint amely a Mount Everest alaptáborába is vezet. Az első sikeres csúcstámadás 1961-ben történt, amikor egy amerikai hegymászó expedíció tagjai, Mike Gill és Barry Bishop elérték a csúcsot.

Korábban írtuk

Az első sikert Lengyel Ferenc már be is húzta. Bár az elsődleges cél az Ama Dablam megmászása, úgy volt vele, hogy ha már a Lobuche alaptáborában kezdte meg az akklimatizációt, meg is mászta a hegy 6119 méteres csúcsát. Ehhez pedig mindössze öt órára volt szüksége.

Október 23-án, öt óra alatt ért fel a Lobuche csúcsára a magyar hegymászó

Lelépő

Kapcsolódó