Lelépő
Image default

Fél év alatt sem lehetett betelni ennek a fantasztikus budapesti villának az egyedülálló kincseivel

Hatalmas érdeklődés övezi Budapest legújabb magánmúzeumát, „A Gyűjtő Házát”. A Kőrössy-villa exkluzív tárlatvezetései teltházzal zajlanak a hat hónappal ezelőtti megnyitó óta.

Páratlan Zsolnay gyűjtemény található a csodálatos villában

A Városligeti fasorban található Kőrössy-villába kis csoportokban nyerhetnek betekintést a látogatók, eddig ezer fő kapott erre lehetőséget. Júniustól angol nyelvű tárlatvezetések is elérhetők. A vendégek megtekinthetik az egykori dúsgazdag építész csodálatos szecessziós otthonának belső tereit, valamint a benne elhelyezett páratlan Zsolnay gyűjteményt is.

Májusig a tárlatvezetésekre minden hely betelt, azonban már foglalhatók a nyári időpontok a Városligeti fasorban álló villába, amely egykoron Kőrössy Albert Kálmán építész családjának fényűző otthona volt. A tervező ebbe az épületbe sűrítette bele tudása legjavát, igazi szecessziós ékkő ez a fővárosban, amely néhány éve nyerte vissza eredeti pompáját.

Csak szakvezetéssel látogatható a Kőrössy-villa

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, 2023 őszén az épület „A Gyűjtő Háza” néven exkluzív magánmúzeumként nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A villa csak tárlatvezetéssel látogatható és egyidejűleg 15 fő fogadására képes.

A látogatók megcsodálhatják a Kőrössy család egykori szobáit, valamint a világ egyik legjelentősebb Zsolnay porcelán gyűjteményét. Az 1000 darabos kollekcióból 570 darab megtekinthető – és betekintést kapnak Szabó András műgyűjtő világába, motivációba, a kollekció kialakításának műhelytitkaiba.

„A vendégeknek komplex élményt nyújtunk: az építészet, iparművészet és a képzőművészet remekművein keresztül elkalauzoljuk őket a 19. század végére. Bemutatjuk Kőrössy Albert Kálmán élettörténetét, a szecessziós villa sorsát, de „A Gyűjtő Háza” egyben tisztelgés a Zsolnay örökség előtt is. Elmeséljük a Zsolnay család és gyár páratlan sikertörténetét az 1870-es évek második felétől az 1920-as évek végéig” – mondta el Költő Magdolna, a ResoArt Alapítvány elnöke.

A nyáriszünetig még érdemes betérni

„Júniustól angol nyelvű tárlatvezetéseket is biztosítunk, hogy mind a látogatók, mind az itt élő külföldiek is élvezhessék ezt az élményt” – tette hozzá dr. Csalló Krisztina, a kiállítás kurátora.

A villa előreláthatólag július közepéig fogadja a látogatókat, majd szeptembertől folytatják a tárlatvezetéseket.

Lelépő

Kapcsolódó