Lelépő
Image default

Látványos módon születik újjá a kirándulók legnagyobb örömére az ország legismertebb aknatornya

Kilátóvá alakítják Dorogon az 1981-ben létesített bányászemlékművet. A magaslatra telepített aknatorony átépítése 207 millió forintból valósul meg.

Aknatoronyból látványos kilátó születik

A dorogi önkormányzat tájékoztatása szerint a tizenhat méter magas létesítményt úgy kívánják átépíteni, hogy a torony meglévő szerkezetének minél nagyobb részét tartsák meg. Úgy tudni, a feljutást biztosító lépcső a külső kontúrhoz illeszkedve halad majd, a „szintenkénti” pihenőket a város felőli oldalon építik ki.

A felső szinten kilátóterasz fogadja majd a kirándulókat.

A torony meglévő fényei megmaradnak, de éjszakai használatot biztosító megvilágítással is ellátják.

Sok minden belefér a kétszáz milliós támogatásba

Az önkormányzat a beruházásra kétszázhét millió forint európai uniós támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) és várhatóan 2025. március végéig fog elkészülni.

Ugyanakkor az aknatoronyhoz vezető kálvária most is bejárható.

Dorog 2024. évi közbeszerzési tervéből az is kiderül, milyen további feladatokat végeznek el a támogatási keretből. Úgy tudni, az aknatorony felújítása mellett megújulhatnak a kálvária stációi, amelyeknek ki is építik a világítását. Emellett 234 négyzetméternyi járdát építenek, 340 darab előregyártott elemből lépcsőt alakítanak ki, hat padot és tizennégy ülőkét telepítenek.

A térség bányászatának emlékei lépten-nyomon fellelhetők

Az aknatoronyból kialakításra kerülő kilátó nagyszerűen ki fogja egészíteni a közelben lévő Reimann Bányászattörténeti Múzeum turisztikai kínálatát. A kiállítótérben a kétszázharminc éves múltra visszatekintő szénbányászatnak állítanak emléket.

Mint ismert, Dorog térségében a szénbányák szállításra használt alagúthálózatának hossza a legnagyobb kiterjedése idején meghaladta a harminchat kilométert. A járatok az Annavölgy, Csolnok, Dorog, Sárisáp és Tokod településhez tartozó bányákat kötötték össze. A második világháború idején az alagutak több ezer ember számára szolgáltak óvóhelyül.

Lelépő, fotók: Csodálatos Magyarország és Dorog ,a mi városunk

Kapcsolódó