Lelépő
Image default

Elképesztő fotókat készítenek Klein Dávidék expedíciójukról Pakisztán legveszélyesebb hegyén

A felvételeken hihetetlen látványt nyújt, miként magasodik előttük a Hindukus, a hegy, amelynek remélhetőleg a csúcsát sikeresen megmássza a magyar hegymászópáros, Klein Dávid és Kerekes Bence. A két sportoló zseniális fotókat készítenek az expedíciójuk állomásairól, fontos pillanatairól. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Az első lépések a Hindukus felé

Ahogyan arról a Lelépő már több alkalommal is beszámolt, Kerekes Bence és Klein Dávid a május végén indult a BWT Hindukus Expedíció 2023 keretében a pakisztáni Hindukus-hegységbe utazott. A cél az, hogy technikailag nehéz mászásokat hajtsanak végre

6000 és 7000 méter feletti csúcsokon, tiszta, alpesi technikával.

Úton az alaptábor felé
Egy kis pihenésre is jut idő

A terep Klein Dávidnak nem ismeretlen, hiszen huszonöt év után tér vissza abba a hegységbe, amely tulajdonképpen expedíciós hegymászásának gyökerét jelenti. Klein Dávid ugyanis 1998-ban, mindösszesen huszonhárom évesen határozta el a társaival, hogy megmásszák az elhagyatott és amúgy rendkívül vad Hindukus-hegység legmagasabb csúcsát, a 7708 méteres Tirics Mirt.

Kerekes Bence előtt tornyosul a hegyóriás
Rendhagyó edzés

Elképesztő izgalmak várnak rájuk

A világtól elzárt Hindukus-hegység Közép-Afganisztántól Északnyugat-Pakisztánig húzódik. Legmagasabb csúcsai Tirics Mir mellett a Novsak (7485 méter), az Istor-o-Nal (7603 méter) és a Saraghrar I (7338 méter). Klein Dávid és Kerekes Bence mostani expedíciójával az Istor-o-Nal felé veszik az irányt, hogy annak csúcsait másszák meg tiszta, alpesi technikával. A két magyar hegymászó

MAGASHEGYI TEHERHORDÓK ÉS OXIGÉNPALACK SEGÍTSÉGE NÉLKÜL MOZOGNAK MAJD A HEGYEN.

Drónfotó az alaptáborról
Akklimatizációs kör

Már az alaptáborba sem volt könnyű eljutniuk, hiszen lavinanyomok és kőmorénák vártak rájuk. De a hegy is elhagyatott. A két magyar hegymászó a depót 5250 méter környékén, egy nagyobb sziklatömb tövében alakította ki. Klein Dávid legfrissebb posztjából pedig azt is tudni lehet, hogy felállították az 1. tábort is 5450 méteren.

ÖTVEN-SZÁZ MÉTERENKÉNT BAMBUSZRUDAKAT SZÚRNAK A HÓBA, ÉS PIROS TEXTILDARABOT KÖTNEK A VÉGÉRE ÚTJELZÉS GYANÁNT.

A Hindukus, Pakisztán legveszélyesebb hegye
Monumentális látvány

Hihetetlen fényképeken az expedíció legfontosabb állomásai

A két hegymászó expedíciójáról részleteket ebben, ebben, ebben és ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Bambuszbotokkal és szalagokkal jelölik az útvonaljukat
1. tábor kiépítve

Mindeközben egy másik hegymászóért, a nagyváradi Varga Csabáért is szurkolhatunk. Megérkezett az alaptáborba és megkezdte az akklimatizációs köreit, mielőtt csúcstámadásba kezdene. A cél a Nanga Parbat 8125 méteres csúcsa oxigénpalack nélkül. Az ő expedíciójáról is folyamatosan beszámolunk a Lelépőn.

A rossz idő megállította Varga Csaba hegymászót, aki oxigénpalack nélkül vette célba a Nanga Parbatot

A magyar hegymászókkal kapcsolatos hírek az EXTRÉM rovatunkban találhatók.

Lelépő, Fotók: Klein Dávid és Kerekes Bence hivatalos facebook oldalai

Kapcsolódó