Lelépő
Image default

A hegyimentőknek hála újra látogatható a Csóványosi kilátó

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, az elmúlt hetek viharos időjárása megrongálta a Csóványosi Kilátótorony villámvédelmét, egy héttel ezelőtt lezárták.

Úgy tudni, a szükséges alkatrészek beszerzése miatt nem volt lehetőség azonnali javításra, így sajnos a múlt hétvégén a kirándulók nem tudtak gyönyörködni a börzsönyi kilátásban a toronyból.

A helyreállítás a Börzsöny Hegyimentőknek köszönhető, a csoport ipari alpinistái csütörtök reggel láttak neki a károk felszámolásának. Tájékoztatásuk szerint a munkálatok idejére a hegyimentők és az Ipoly-Erdő Zrt. munkatársai biztonsági okokból lezárták az egész csóványosi kilátó környékét.

Az Ipoly Erdő tájékoztatása szerint a szakemberek a problémát megoldották, a villámvédelmet helyreállították, így

az ország egyik legnépszerűbb kilátója ismét látogathatóvá vált.

A Börzsöny legmagasabb pontján álló tornyot erdős hegyek övezik. Magát a kilátót egy geodéziai mérőtoronyból alakították ki. A tornyot minden szinten körülsétálható, vörösfenyővel borított acélszerkezettel vették körül, tetejére

százharminchárom fokos csigalépcső vezet fel.

A Csóványosi kilátóból éjjel-nappal fantasztikus kilátás nyílik a környező tájra. Márciusban még a Magas-Tátra vonulatai is kirajzolódtak, februárban pedig a telihold fénye adott misztikus hangulatot.

Nem ez az egyetlen kilátó, ahová nem tudtunk eljutni a múlt hétvégén. A Lelépő is megírta, a sok eső miatt járhatatlanná vált az út az ország egyik legszebb kilátójához. Az üzemeltetők azt kérték a kirándulóktól, hogy se kocsival, se biciklivel, se gyalog ne induljanak oda útnak, mert balesetveszélyes.

Lelépő, fotók: Börzsönyi Hegyimentők

Kapcsolódó