Lelépő
Image default

Hamarosan elhagyja a civilizációt a pakisztán legveszélyesebb hegyét megcélzó két magyar hegymászó

Ahogyan arról a Lelépő már beszámolt, Kerekes Bence és Klein Dávid a napokban a BWT Hindukus Expedíció 2023 keretében a pakisztáni Hindukus-hegységbe indult. A cél az, hogy technikailag nehéz mászásokat hajtsanak végre 6000 és 7000 méter feletti csúcsokon, tiszta, alpesi technikával.

A két magyar hegymászó magashegyi teherhordók és oxigénpalack segítsége nélkül mozognak majd a hegyen. Hagyományos táborláncot nem használnak (ha szükséges, depót helyeznek el az akklimatizáció során) és – mivel a hegy teljesen elhagyatott –

természetesen a serpák által elhelyezett rögzített kötelek is hiányoznak majd a páros technikailag igényes útvonaláról.

Klein Dávid nehéz szívvel indult az expedícióra

Klein Dávid és Kerekes Bence folyamatosan beszámol közösségi oldalán az expedíció alakulásáról. Nemrégiben a rendkívül rutinos, az Annapurnát első magyarként megmászó Klein Dávidnak köszönhetően tudtuk meg, hogy megérkeztek Iszlámábádba két húsz kilogramm körüli kézipoggyásszal és hét óriási málhával. Innen kisbusszal haladtak tovább Mardan, Bathkela, Dir, a Lovari-hágó útvonalon, katonai felvezetés mellett.

„Mindent érzek. Mert érző, eleven, élő lény vagyok. De túl mindenen – színeken, kalandon: túl az expedíciózás szeretett forgatagán –

egyre csak arra gondolok, aki már nem érző, nem eleven.”

– írta Klein Dávid, utalva egykori mászótársára Suhajda Szilárdra, akivel több expedíciót is megjárt. Többek között együttműködésük eredményeként jutott fel az Everesten nemrégiben tragikusan eltűnt Suhajda Szilárd a K2-re.

A két magyar hegymászó hamarosan „kicsekkol” a civilizációból

Csütörtökön pedig Klein Dávid mászótársa, Kerekes Bence jelentkezett be rendhagyó, videós úti naplójában. Ebből megtudjuk, hogy az expedíció negyedik napján egy tizenkét órás autóutat követően megérkeztek Csitrálba, pénteken pedig Shagramba mennek tovább.

„Ez lesz az utolsó civilizált nagyváros, ahol még egyet alszunk”

– mondta a fiatal hegymászó, hozzátéve, ezt követően gyalogosan, a teherhordóikkal és a csomagjakkal együtt közelítik meg az alaptábor.

Az előzményekről itt lehet olvasni:

Újabb magyar hegymászókért szoríthatunk: Klein Dávidék Pakisztán legveszélyesebb hegyét készülnek meghódítani

Lelépő.hu, fotók: Klein Dávid hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó