Lelépő
Image default

Megérkezett az alaptáborba Varga Csaba, hamarosan elindul oxigénapalck nélkül a Himalája 8125 méteres csúcsa felé

A nagyváradi hegymászó kommunikációs csapata, a Hazajáró számolt be arról, hogy vasárnap Varga Csaba megérkezett a Nanga Parbat alaptáborába. Hamarosan megkezdi az akklimatizációs köreit, hogy aztán nekiinduljon a csúcstámadásnak.

A Hazajáró tájékoztatása szerint Varga Csaba június 7-én hajnalban érkezett Pakisztán fővárosába, Iszlamabadba. Másnap a Karakoram Highway-en az Indus völgyében fekvő Chilas városába utazott. Onnan a Diamir völgyében folytatta az útját Ser faluig, vasárnap délelőtt pedig elérte az alaptábort.

Most egy-két napos pihenő vár rá, majd megkezdi az akklimatizációt.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a magyar hegymászó célja a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa, a 8125 méter magas Nanga Parbat. A hegymászó pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül kívánja megmászni a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot.

Varga Csaba hegymászó kettős céllal indul a csúcsra: egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását hirdeti. Másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete,

A MAGYARORSZÁGI KÁRPÁT EGYESÜLET (MKE) SZÁZÖTVEN ÉVES JUBILEUMÁRA KÍVÁN MEGEMLÉKEZNI.

Mint ismert, a Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos. Varga Csaba eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013: Gasherbrum II (8035 m), 2014: Broad Peak (8051 m), 2017: Manaszlu (8163 m), 2019: Gasherbrum I (8068 m), 2021: Dhaulagiri (8167 m).

Mindeközben egy hegymászópárosért is szurkolhaunk. Klein Dávid és Kerekes Bence Pakisztán legveszélyesebb hegyén másznak, meglehetősen veszélyes körülmények között. Expedíciójukról folyamatosan beszámolunk a Lelépőn.

Botokkal és szalagokkal jelzik az útvonalukat a magyar hegymászók Pakisztán legveszélyesebb hegyén

Lelépő, fotó: Varga Csaba, címlapkép: Hazajáró Facebook oldala

Kapcsolódó