Lelépő
Image default

Három napig minden a virágokról szól majd az ország rózsafellegvárában

Június 23-tól három napon át minden a virágokról szól Szőregen, az ország rózsafellegvárában, ahol huszonharmadik alkalommal szervezik meg a Rózsaünnepet.

Megnyílnak a rózsaföldek

Az egyik legnépszerűbb program minden esztendőben a rózsaföldek látogatása. Idén Bata András Faiskolája és a Hegedűs Gyümölcs- és Díszfaiskola nyitja meg rózsaföldjeit a látogatók előtt, ahol több mint egymillió virágzó rózsatő látható.

A rózsaföldeket egyénileg és szervezett formában is lehet látogatni. Idén először a Kocsis Flóra Kft. rózsaföldjéről a látogatók saját szedésű rózsával térhetnek haza.

Az ünnep alkalmából rendezett kiállítások minden évben egy-egy témakört ölelnek fel.

Idén a rózsa és a művészet kapcsolatáról szól majd egy tárlat a Tömörkény István Művelődési Házban, de tartanak vágottrózsa-bemutatót is.

Pénteken és szombaton a Monti Sándor parkban kulturális programokkal, koncertekkel, táncbemutatókkal, színházi előadásokkal várják a Rózsaünnepre érkezőket. A Monostori András Idegenvezetések szervezésében

a vendégek bebarangolhatják Szőreget, megismerkedhetnek múltjával és jelenével.

Rózsás felvonulás és díjeső

A leglátványosabb programok egyike a Rózsaünnepi felvonulás június 24-én este. Ezen mintegy hatvan, rózsákkal feldíszített lovaskocsi, fiáker, gépkocsi, veterán autó, traktor és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vesz részt. A díszítéshez és a menteket kísérő rózsaszirom-esőhöz a szőregi és környékbeli rózsatermesztők több százezer virágot biztosítottak. Este a felvonulást követően itt adják át az év dísznövénykertésze elismerést, valamint a Szőregért Érmet.

A hétvégén az elmúlt években népszerűvé vált levendulaszüret is várja a vendégeket Szőregen.

A zárónapon, június 25-én pedig a sporté a főszerep, a Szőregi Rózsafutáson három távon indulhatnak a jelentkezők, a félmaratont választók virágzó rózsák között tehetik próbára állóképességüket.

Generációkon átívelő hagyomány

Mint ismert, a szőregi rózsatőtermesztés több mint százéves múltra tekint vissza, az országban egyedülálló hagyományokkal rendelkezik. A rendkívül munka- és szakértelemigényes termesztés jellemzően családi gazdaságokban folyik. Szőregen és környékén ötven üzemben, mintegy

százhetven hektáron termesztenek rózsát, ez a munka sokaknak jelent megélhetést.

A generációkon át öröklődött szakértelemnek, szaktudásnak és a rózsatermesztésnek kedvező mikroklímának köszönhetően a Szőreg környékén termesztett rózsatövek kiváló minőségűek és Európa-szerte keresettek.

A Tisza és a Maros közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő kilencven-kilencvenkét százaléka ebből a térségből származik. Ennek elismeréseként a szőregi rózsatő 2012-ben bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába,

2020-ban pedig hungarikum lett.

A Szőregi Rózsaünnepet a hagyományokat továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként első alkalommal 1999-ben rendezték meg.

Szőreg mellett az ország számos más pontján is nyílnak a rózsák. Szegeden most hétvégén rendeznek rózsanapokat, de tárt karokkal várja az érdeklődőket a fertődi Esterházy-kastély rózsakertje is.

MTI, fotók: Györkő Zsombor

Kapcsolódó