Lelépő
Image default

Klein Dávid újra neki vág Pakisztán eddig magyar hegymászó által meghódítatlan hegyének

A tavalyi sikertelen csúcstámadást követően ismét visszatér Klein Dávid Pakisztánba. Idén az expedíciónak új társsal, Nagy Mártonnal vág neki. Amennyiben sikerrel járnak, ők lehetnek az első magyarok, akik felértek az Istor-o-Nal 7403-méteres csúcsára.

Hamarosan indul az újabb izgalmas expedíció

Június 1-jén indul Budapestről Klein Dávid és Nagy Márton, a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024 két hegymászója a 7403 méter magas Istor-o-Nal csúcsára. A páros Isztambul érintésével másnap érkezik meg Pakisztán fővárosába, Iszlámábádba, majd onnan várhatóan június 8-án érik el az Istor-o-Nal alaptáborát. Klein Dávid és Nagy Márton lehetnek az első magyarok, akik elérik a csúcsot.

A Hindukus-hegység rendkívül ritkán látogatott, az itt található csúcsok komoly technikai kihívást jelentenek.

Több útvonalon is felérhetnek az Istor-o-Nal csúcsára

1. tábor kiépítve a tavalyi expedíció során. Fotó: Kerekes Bence

Klein Dávid és társa három lehetséges forgatókönyvet rakott össze. Egy már ismert, tavaly – Kerekes Bencével – megkezdett útvonalat, amelynek előnye a terepismeret. Viszont nincs garancia arra, hogy megoldható az a veszélyes szakasza, ahonnan tavaly vissza kellett fordulniuk.

Egy 1971-es jugoszláv útvonalat, amelynek előnye, hogy a nehézségek az út első felében és a közepén találhatók, valamint egy harmadik lehetőséget is megfontolnak. Ez egy közvetlen „felhatolás” az előcsúcs és a főcsúcs közötti nyeregbe. Itt a hófolyosóban található meredek, jeges, sziklás és vegyes terep, valamint a folyosót védelmező függőgleccser jelentik a legnagyobb nehézséget.

A Hindukus, Pakisztán legveszélyesebb hegye, fotó: Kerekes Bence, 2023

„Nagyon várom a kalandot, tudom, hogy kőkeményen odarakjuk majd magunkat és abban is biztos vagyok, hogy sok szakmai fogást elleshetek majd Dávidtól. Jó sok időt hagytunk az expedícióra, így, ha kell, ki tudjuk várni a megfelelő körülményeket. Semmi esetre se szeretnék bizonytalan, kétséges helyzetekbe belemászni” – nyilatozta Nagy Máron.

Klein Dávid eddig négy nyolcezer méternél magasabb hegy csúcsán állt, valamennyin kisegítő oxigén használata nélkül (Gasherbrum-2003, Cso-Oju-2004, Manaszlu-2015, Annapurna-2016). A hegymászó 2023-ban, Kerekes Bencével már próbálkozott az Istor-o-Nal megmászásával, de akkor a körülmények miatt 6400 méteren a visszafordulás mellett döntöttek. A tavalyi expedícióról szóló cikkünket ide, ide, ide és ide kattintva lehet elolvasni.

Mindeközben Kerekes Bence is új kihívások elé néz. Egy rendkívüli, 480 kilométeres futást tervez, amely a Földközi-tengertől egészen a Mont Blanc csúcsáig vinné.

Elképesztő kihívás! A Földközi-tengertől futna fel a Mont Blanc csúcsára Kerekes Bence

Lelépő

Kapcsolódó