Lelépő
Image default

Kiderítettük, tényleg elszállnak-e a lángos és fagyiárak idén a Balatonnál

Az elmúlt napokban számos hírportálon arról lehetett olvasni, hogy idén minden eddiginél drágább, már-már megfizethetetlen lesz a nyaralás a magyar tengernél. Sőt, egyre több helyen jelentek meg hírek arról is, hogy drasztikusan megemelkednek a fagylalt árak a Balatonnál, így egy-két gombóc már luxusnak fog számítani. De ezt tényleg így van, vagy csupán egy hecc-kampányról van szó? Utánanéztünk.

Hecckampány vagy valóság a drámai balatoni áremelkedés?

Idén egy kicsit a tavalyihoz képest korábban elkezdődött az a Balaton ellenes hecckampány, amelynek főszereplője az extra drága lángos. Ugyanakkor az álhírek már a fagylalt árára is kiterjednek, holott néhány napja a Balaton Fagyija választás kapcsán több cukrász is elmondta, hogy idén mindössze 10 százalékkal emelik áraikat – nyilatkozta a Lelépőnek Éskovács Péter.

A Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint, teljesen „normális”, hogy idén már tavaszi szezonban el kezdődött a Balatonnal kapcsolatos álhírek gyártása, hiszen éppen választási kampány zajlik az országban. Éppen ezért idén a tavalyinál is erősebb kritikával kell fogadni mindazt, amit az interneten olvashatunk.

„Ha mindezt megtesszük, akár olcsóbb is lehet a nyaralásunk idén nyáron” – emelte ki.

50 forinttal kerül többe a fagyi, mint tavaly

Hasonlóan vélekedik Fekete Tamás is, aki a múlt heti Balaton Fagyija verseny eredményhirdetését követően nyilatkozott a Lelépőnek. A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy a Balatonon egy csöppet sem drágább a fagylalt, mint az ország más részén.

Hangsúlyozta azt is, hogy a kézműves fagylaltok magasabb árfekvésűek, de gépi, úgynevezett csavaros fagyiból is lehet jót enni, ha jó alapanyagból és megfelelő technológiával készülnek. Kiemelte a Lelépő kérdésére azt is, hogy

a balatoni fagylaltkínálat olyan széles, hogy ár-érték arányban mindenki meg tudja találni a számára legmegfelelőbbet.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke is megerősítette Fekete Tamás szavait. Ugyanakkor azt is hozzátette, a cukrászdák egy része küzd a rossz konstrukcióban megkötött energiaszámlákkal, a megemelkedett víz- és csatornadíjak is nehezítik az életet.

Ugyanakkor az alapanyagok árának emelkedése szinte már természetese, de a kakaó az, aminek az ára még a világpiacon soha nem látott csúcs elérése után is folyamatosan növekszik. Mindez majd látszani fog a fagyispultok árlapjain is – mondta a szakember.

A becslések szerint tavaly az átlagár 550 Ft körül mozgott, idén pedig 600 forintot kell fizetni majd egy minőségi fagylaltért.

A fagyi nem olyan, mint a kristálycukor”

Pálfi Attila, a Florida Fagyizó vezetője is hasonló mértékű áremelésről számolt be. Kiemelte: egy éveben egyszer árazzák be a fagylaltjukat és idényen belül igyekeznek ezt tartani. Idén 10 százalékos áremelést hajtottak végre. Hangsúlyozta azt is, hogy tapasztalatai szerint, ha már az emberek eljönnek a Balatonra, nem azt nézik, hogy 550 vagy 580 forint egy gombóc fagyi, hanem szeretnének ezért az árért tisztességes terméket kapni.

„A fagylalt nem olyan, mint a kristálycukor. Nem azt nézik, hogy hol a legolcsóbb, és akkor abban a boltban vásárolják meg. Ez minőségi szolgáltatás, ahol értékelik a természetes alapanyagokat, a finom ízeket, a kiszolgálást” – tette hozzá.

Elszállnak a lángos és a szobaárak is?

Éskovács Péter szerint fake news az is, hogy olyan drága a Balatonon a lángos vagy a szállodai szoba, hogy már nem is érdemes ide utazni. A Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint jóval árnyaltabb ennél a kép. Szerinte minden árkategóriában meg lehet találni a megfelelő szolgáltatást.

„Lángost is lehet kapni 800 forintért, igaz azon nincs libamáj.”

„Aki nem tudatosan készül egy balatoni útra, annak tényleg drága lehet a Balaton, pont úgy, mint mondjuk egy utolsó pillanatban megvásárolt fapados repülőjegy Ciprusra, vagy az augusztus elején lefoglalt horvát tengerparti szállás, amikor az olcsóbb szobákat a tudatos vásárlók már rég lefoglalták” – összegezte Éskovács Péter.

Ezt támasztja alá Antal Bernadett, az alsóörsi Hotel Laroba értékesítésért felelős vezetője is, aki hangsúlyozta: az átlagárak az előfoglalási szezonban most még 10-15 százalékkal alacsonyabbak, mint majd az augusztusban lesz.

Úgy véli, hogy komoly összegeket spórolhat meg az, aki előre megtervezi és lefoglalja utazását. Jelenleg egyébként az egy főre eső szobaár itt 25.000 Ft alatt van, ha a Balatonra utazik, mondjuk egy szerelmespár.

Tudatosság = olcsóbb nyaralás

„Ebben benne van a félpanziós étkezés is, de természetesen ez az ár 15 százalékkal magasabb is lehet majd főszezonban, amikor már vészesen fogynak a szobák” – részletezi. Hozzáfűzi, szerinte leginkább azok panaszkodnak a balatoni árakra, akik nem terveznek előre, nem járják megfelelően körbe a lehetőségeket.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke a Lelépőnek hozzátette:

a tudatos utazóké a jövő.

Nekik biztosan nem kell lemondaniuk arról, hogy idén is a Balatonon nyaraljanak és megtalálják a pénztárcájuknak megfelelő pihenési módot.

„Ennek a tudatosabb hozzáállásnak köszönhetően, sokan olyan helyet választanak, amelyek eddig kevésé voltak divatosak, ezeken a településeken olcsóbb a szállás és a szolgáltatások ára kisebb, ráadásul nyugodtabb a légkör is” – magyarázza.

Hozzáteszi, sokan újra felfedezik az apartmanok nyújtotta szolgáltatásokat a hotelek helyett és élénkülni látszik a kempingturizmus is. A Balatoni Turizmus Szövetség pedig egész évben a Nyitott Balaton akció keretében népszerűsíti az ingyenes programokat, amikből szintén nem lesz hiány idén sem a magyar tengernél.

Lelépő

Kapcsolódó