Lelépő
Image default

Elképesztő kihívás! A Földközi-tengertől futna fel a Mont Blanc csúcsára Kerekes Bence

„Elkezdődött a végső visszaszámlálás! Kevesebb, mint egy hónap múlva elindulunk a Földközi-tenger partjától, hogy futva feljussak az Alpok legmagasabb csúcsára, a Mont Blancra” – írja közösségi oldalán Kerekes Bence hegymászó, ultrafutó. 

Kerekes Bence neve nem ismeretlen a Lelépő olvasói számára, hiszen tavaly folyamatosan beszámoltunk arról, miként kívánja meghódítani Pakisztán legveszélyesebb hegyét Klein Dáviddal. Nem sokkal később pedig örömmel írtuk meg azt is, hogy Kulcsár Andrással párban bronzérmes lett Európa talán legkeményebb ultrafutó versenyén. Október közepén pedig már arról írtunk, hogy a négy amputált ujj sem állította meg abban, hogy Barabás Gáborral felérjenek Svájc legkeményebb sziklafalának tetejére.

290 kilométer a Földközi-tengertől a Mont Blanc csúcsáig

Most újabb kihívásra készül Kerekes Bence, nem is akármilyenre. Egészen pontosan 290 kilométert kíván futva megtenni a Földközi-tengertől a Mont Blanc csúcsáig. Ahogyan közösségi oldalán fogalmaz,

„a víz körforgásának folyását követve, amíg az édesvíz a Földön a természet rendelkezésére áll”.

Úgy tudni, eddig egy ilyen teljesítés volt nemzetközi szinten is, ami Rakonczay Gábor nevéhez fűződik.

A klímaváltozásra hívnák fel a figyelmet

A magyar sportoló tájékoztatása szerint a Földközi-tengertől indul majd Ludovic Kasperski-vel párban.  Áthaladnak a Parco naturale regionale del Beigua-n, átkelnek a Pó-medencén és felfutnak az Aosta-völgyön. Ezután felmennek a Mont Blanc hegység gleccserein is.

Nemes célja is van a nem mindennapi próbatétellel. Az ember által okozott éghajlatváltozásnak a vízkörforgásra gyakorolt következményeire szeretnének rávilágítani, különösen az alpesi régióban.

„Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozás következményeivel kapcsolatos vészhelyzet szintjére, hogy olvasóink, követőink hajlandóak legyenek cselekedni” – írja.

Lelépő, fotók: Kerekes Bence

Kapcsolódó