Lelépő
Image default

Csúcsminőségű acélszikék kerültek elő egy kétezer éves sírból, Jászberénynél

Az ELTE BTK, a Jász Múzeum és az Eötvös Loránd Kutatóhálózat régészei egy közel kétezer éves sírra és benne pihenő orvos nyomaira bukkantak Jászberényhez közel – adta hírül az ELTE BTK. A feltárt magyarországi leletegyüttes európai viszonylatban is egyedülálló, hasonló kidolgozottságú teljes orvosi felszerelést ebből a korból csak Pompeiben tártak eddig fel.

A kétezer éves sír titkai

Az egyetem arról tájékoztatott, hogy a radiokarbon kormeghatározás szerint a Kr. u. 1. századra keltezhető egyén sírjából előkerültek a gyógyításhoz, sebészeti beavatkozáshoz használt rendkívüli minőségű eszközök is. Ez az időszak a Jászságban egy átmeneti idő lehetett a kelta kori és római kori szarmata népességek között, így önmagában is feltűnő, hogy egy ilyen presztízsű eszközökkel felszerelt orvos járt ezen a területen.

A jelenlegi feltevés szerint a valószínűleg valamelyik birodalmi központban képzett, jól felszerelt orvos valaki megmentésére utazhatott erre a területre – hangsúlyozzák.

Egyedülálló leletek

Úgy tudni, a tanszéki ásatás során, hallgatók segítségével feltárt sírból először a lábfejeknél, egykor fa ládikákban elhelyezett orvosi eszközök láttak napvilágot. Majd megtalálták az eszközeit, köztük fogót, tűket, csipeszt, valamint sebészeti beavatkozásokra alkalmas, csúcsminőségű szikéket és gyógyszermaradványokat.

A rézötvözet szikéket ezüst tausírozással díszítették és cserélhető acél pengékkel látták el.

A halott térdénél egy dörzskövet helyeztek el, mely a kopási nyomok alapján gyógynövények és egyéb gyógyszerek egybedolgozására lehetett alkalmas.

A sebészeti eszközök párhuzamai a Római Birodalom széles területeiről ismertek, a szikéknek pontos párhuzama is megtalálható egy galliai lelőhelyen. Ezzel együtt is az egykori Barbaricum területéről rendkívül ritkák az ehhez hasonló leletek,

a jászsági orvos itteni látogatása majd eltemetése feltehetően valamilyen rendkívüli esemény következménye lehetett.

Az ELTE szerint külön kiemeli a kétezer éves sírban talált lelet fontosságát, hogy – az eszközök palettája alapján – egy teljes orvosi szettről beszélünk, a korszak viszonyai között.

Rendkívül szerencsések mostanában a kutatók, hiszen számos fontos leletre bukkantak mostanában. Ebben a cikkünkben arról írunk, hogy elképesztő kincsek kerültek elő a Budavári Palotanegyed kiszáradt kútjaiból, pincéiből. Itt arról írunk, hogy a piramisoknál is régebbi kunhalmot vizsgáltak a Hortobágyon. Itt pedig megmutatjuk, milyen szenzációs leletet, egy több mint négyszáz éves ágyút találtak az egri várban.

Lelépő.hu, fotók: ELTE BTK

Kapcsolódó