Lelépő
Image default

Szenzációs leletet, egy több mint 400 éves ágyút találtak az egri várban

Az Egri vár legmagasabb pontján, a délkeleti ágyúdombon – a helyreállításokhoz kapcsolódó régészeti kutatás során – egy bronzból öntött ostromágyú került elő – adta hírül az Egri vár Facebook oldalán

Az ágyúdombot, amely egy kőfallal körülvett, több mint 10 méter magas mesterséges domb, a 19. század óta Szép bástyának is nevezik. Eredeti formájában 1542 után kezdték építeni a belső vár délkeleti sarkán, a külső várba vezető Setét kapu mellett.

Az 1552-es ostromra felsorakoztatott török faltörő ütegek romboló tüzére válaszul, többek között erről a dombról szólaltak meg a védők ágyúi. 

Tinódinak az Egri vár viadaláról szóló énekéből tudjuk, hogy az ágyúdomb tetején palánkot és földdel töltött kasokat helyeztek el.

Az 1560-as években az ágyúdombot többször javították és magasították, illetve külső rézsűjét kettős cölöppalánkkal erősítették meg. Az egri vár szerint az utolsó, immár kőből épített körítőfalakkal történő átépítése a török uralom idejére tehető. 

Evlia Cselebi török utazó emlékiratai szerint Musztafa pasa (1636-38) idején épült. Leírása szerint ez az ágyúdomb

„az egész városra nézve magaslat, s még a repülő madarat sem engedi átrepülni. Húsz hosszú ágyúja van, melyeket látni kell”.

Ezek egyike lehetett a most előkerült, körülbelül két-három tonna súlyú ágyú, melynek csőhossza több mint három méter, kalibere (vagyis a csőfurat átmérője) tizenhét centiméter. 

Az ágyú mellett összesen tizenkilenc darab tömör vas ágyúgolyót sikerült feltárni, melyek egyenként tizenöt-tizenhat kilogrammot nyomnak.

Eger vára 1687-ben felszabadult az oszmán uralom alól, úgy tudni, ezt követően a várban berendezkedő keresztény hadak 1690-ben is leltárba vették az itt talált ágyúkat.

Az ebben említett „harminc fontos török ágyú, amelynek vége szétrepedt, s ezért újból öntendő” az, ami most előkerült.

A régészek feltételezése szerint a cső a Rákóczi-szabadságharc idején zajló harcok során kerülhetett a földbe. A több, mint négyszáz éves ágyú felfedezése azért igazi szenzáció, mert teljes ágyúcsövek ritkán és csak kivételes szerencsével őrződnek meg. Emellett ez az ágyú hírmondója a vár izgalmas történetének:

feltehetően látta Eger tragikus elestét (1596), a török kiűzését (1687), majd Rákóczi fejedelem ünnepélyes egri bevonulását (1705).

lelépő.hu

Kapcsolódó