Lelépő
Image default

Szerdától ismét látogatható Veszprém vármegye egyik legszebb kastélya

A csetényi Holitscher Kastély és Látogatóközpont tájékoztatása szerint május 3-án ismét megnyitja kapuit az egykor barokk stílusú, majd az évszázadok során többször átépített kastély.

A csetényi csodálatos kastély és annak parkjának névadója Holitscher Károly, egykori országgyűlési képviselő, bankelnök, nagybirtokos.

Az épület építési ideje nem ismert, az azonban biztos, hogy 1747–49 közötti írásos emlékekben már feltűnik, mint Eszterházy Imre tulajdona, így óvatos becslések szerint is közel kétszáznyolcvan éves.

A grófok nyaralónak, vadászháznak használhatták.

A kastély és parkja 2021-ben újult meg egy átfogó rekonstrukció után. Akkor megújultak az eredeti kovácsoltvas korlát- és ablakrácsok, a villamos hálózat, korszerűsítették a világítást, a fűtést, padló- és falfűtést is kialakítottak. Teljes burkolatcserét végeztek, a régi járólapok egy részét azonban visszahelyezték. Az angolkert rekonstrukciójával párhuzamosan

a franciakertet is az eredeti állapotához hasonlóan rendezték el.

A kastélyban kialakított látogatóközpontban egy tárlat tekinthető meg az épület régi berendezéseiből, bútoraiból, még Holitscher Károly teniszütőjét is kiállították. Rendszeresen otthont ad időszakos kiállításoknak is.

A mostani újranyitást Nagy Miklósné, Az idő új arca című goblein kiállításával ünneplik.

Veszprém vármegye számos bakancslistás helynek ad otthont. Ebben a cikkünkben a Veszprém közelében, Bánd település határában, a Séd patak mellett álló méltatlanul elfelejtett magyar várunkról írtunk. Itt megmutatjuk, milyen fantasztikus programnak lesz a helyszíne az ország egyik leghátborzongatóbb elhagyatott helye, az Inotai erőmű. Itt pedig arról írunk, hogy milyen csodálatos természeti környezeten vezet keresztül az egyik legújabb kerékpárutunk a térségben.

Lelépő.hu, fotók: Holitscher Kastély és Látogatóközpont

Kapcsolódó