Lelépő

Öt teljesítménytúra, ami májusi kirándulásra csábít

A teljesítménytúrák egyre népszerűbbek Magyarországon is, hiszen ezek során nem csak a természetet fedezhetjük fel, hanem határainkat is feszegethetjük, közben pedig testi és lelki egészségünkért is sokat teszünk.

Összegyűjtöttük, májusban merre tudjuk próbára tenni kitartásunkat és erőnlétünket.

Tés Római-fürdő – tavasz

Az Bakonyi Mulatság gyalogos teljesítménytúra folytatásaként a Gaja-völgy Egyesület a Tés Római-fürdő – tavasz gyalogos teljesítménytúrára hívja a kirándulni vágyókat május 6-án, szombaton. A kisebb távon indulók Tésről Jásdon keresztül a megkapó szépségű, méltán népszerű Római-fürdő vízesésig gyalogolhatnak, majd vissza Tés településre. Ezt a könnyű bakonyi túrát, családoknak és kezdő teljesítménytúrázóknak is jó szívvel ajánlják. A bakonyi túra útvonala azonban olyan látványos, hogy a rutinosabbak a másik irányból is teljesíthetik, azaz duplázhatnak. Esetükben a második kör távját fordítva kell, hogy megtegyék, így egészen más látványban lesz részük.

Részletek itt

Mecsek 50/30/15/10

A Hosszúhetényi Turista Egyesület által szervezett mecseki teljesítménytúrán a résztvevők 50, 30, 15 vagy 10 kilométeres távok között választhatnak. A rajt mindegyik táv esetében a Zobákpuszta Ifjúsági tábor. Az ötven kilométeres túra során Zobákpusztáról Püspökszentlászlóra visz az út, onnan Zengő és Zengővárkony következik, majd a Rékavárt érintik. A körtúra utolsó szakasza a Pásztor-forrás, Vörösfenyő-kulcsosház, Máré-vár útvonalon visz vissza Zobákpusztára. A túraútvonalak a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet védett területein haladnak, tehát semmilyen növény, állat vagy kőzet nem gyűjthető.

Részletek itt

Őrség – 50 / 30 / 20 / Maraton / 10 – Szerről-szerre Szalafőn

A Teljesítményytúrázók Társasága (TTT) által szervezett túrán szintén több táv közül választhatnak a résztvevők. Az ötven kilométeres körtúra Szalafőről, az Olcsai-Kiss Zoltán Faluházból indul és ott is ér véget. A 820 méteres szintemelkedés és 12 órás szintidő mellett teljesíthető túra érinti Őriszentpétert, a Bárkás-tavat, Kondorfát, Farkasfát, a felsőszeri Kömpe szeme kilátót is. A túra része a Négy tájegység, négy túra, és a Nyugati végeken mozgalmaknak.

További információ itt

Három Határ Teljesítménytúra – 50 / 25 / 15 / 5

A túra három település, Fülöpszállás, Soltszentimre, Izsák civil egyesületeinek közös szervezésében valósul meg. A túra nyomvonala, a kijelölt útvonalak a Felső Kiskunsági Turjános, változatos, természeti értékekben gazdag, homokbuckás, a Kiskunsági Nemzeti Park kezelésében lévő területein halad. A rajtnál és több ellenőrzési ponton frissítő, gyümölcs, édesség, a célban zsíros kenyér, tea várja a túrázókat.

Részletek itt

Kinizsi százas – 100

A Kinizsi Természetbarát Egyesület május 20–21-én rendezi meg hagyományos gyalogos teljesítménytúráját a Pilis és a Gerecse hegységben. A Békásmegyerről induló, száz kilométeres túra érinti többek között a Nagy-Kevélyt, a Hosszúhegyet, a Hegyes-kőt, a Kis-rétet, a Szent Péter templomromot, hogy aztán Tatán érjen véget. A 24 órás szintidős túrán 3155 méter szintkülönbséget tesznek meg a kirándulók, beérkezést követően oklevél és jelvény a jutalom.

Részletek itt

Lelépő.hu, fotók: illusztrációk

Kapcsolódó