Lelépő

Visszahódította az utat a természet, ezért megváltozott a kéktúra egyik népszerű nyomvonala

Megváltozott az Alföldi Kéktúra nyolcas szakaszának, a Vésztő és Berettyóújfalu közötti részének nyomvonala Körösnagyharsánytól északra.

A mintegy ötszáz méteres módosításra a Kéktúra hivatalos oldalának tájékoztatása szerint azért volt szükség, mert egy régi, már nem működő vasúti útvonal mentén haladt, amit a járhatatlanságig visszahódított a természet.

Ötszáz méter, öt szakasz, megannyi csoda vár a kéktúrán kívül is

Érdemes végig járni az Alföldi Kéktúrának ezt a szakaszát, hiszen mind Vésztőn, mind pedig Berettyóújfaluban számos látnivaló várja a kirándulókat. Legfőbb látványossága a területnek a Mágor-pusztai tanösvény. Az ötszáz méter hosszú tanösvény rövid idő alatt bejárható, a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely bejáratához vezető út mellett indul.

Az útvonal bejárásával megismerhetők a védett terület természeti és kultúrtörténeti értékei.

A tanösvény a Mágor-dombhoz vezet, az öt megállóhelyeken a Holt-Sebes-Körös, az ártéri erdő, a Pákásztanya, a kettős Mágor-halom és a mocsár élővilága fedezhető fel.

Változatos természeti környezetben halad a tanösvény

A tanösvény útvonala egyaránt vezet minket vizes és pusztai élőhelyek mellett. A Holt-Sebes-Körös mentén haladva számos vízi és vízhez kötődő fajt figyelhetünk meg, ilyenek például a vízfelszínt néhol teljesen befedő apró békalencse vagy a rucaöröm.

A holtágon előfordul a fokozottan védett vidra, valamint récék és gémfélék is.

A holtágat kísérő erdőt alkotó jellemző fafajok közül megtalálható itt kocsányos tölgy, magyar kőris, vénic szil, mezei szil, fehér fűz és fehér nyár. A cserjeszint növényei közül találhatunk veresgyűrű somot, a kökényt és az egybibés galagonyát is. Az itt előforduló fa-és cserjefajok számtalan rovar- és madárfajnak adnak otthont. A nagy szarvasbogár, az őszapó, a sárgarigó, a barátposzáta és a balkáni fakopáncs is megfigyelhető.

A terület mély fekvésű részén változatos összetételű élővilág található. Nyár elején virágzik a sárga nőszirom és a fekete nadálytő, és békaszótól hangos a környék. Az élőhely madárvilágára jellemző fajok a nádirigó, a kakukk, a vízityúk és a fülemüle. A terület a Körös-Maros Nemzeti Park része.

Lelépő, fotók: Canva, illusztráció

Kapcsolódó