Lelépő
Image default

Búbosbanka pár költözött be és költött ki hat fiókát a magyar nemzeti park irodájában

Hat fiókát nevelt fel egy búbosbanka pár a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bökényi, területi irodájának melléképületében. A madarak a tetődeszkák rése mögött találtak otthonra. A színpompás madarak utódai mostanra már szárnyra keltek – adta hírül a nemzeti park weboldalán.

A nemzeti park bökényi területi irodájánál az elmúlt években számos mesterséges madárodút helyeztek ki, hogy minél több madárfaj számára biztosítsanak költési lehetőséget. Ezekben az odúkban kékcinkék, széncinkék, mezei verebek, seregélyek költöttek idén. Az iroda udvarában fészkelnek örvös galambok, balkáni gerlék, fekete rigók és füsti fecskék is.

Június elején lettek figyelmesek arra, hogy egy búbosbanka pár is alkalmas fészkelőhelyet talált az egyik melléképület tetődeszkájának rése mögött. A hím madár szorgalmasan hordta az élelmet tojásokon ülő párjának. Hamarosan a fiókák hangját is hallani lehetett és mindkét szülő fáradhatatlanul etette utódait.

Szívderítő látványt nyújtottak ezek a mással össze nem téveszthető, színpompás, egyedi madarak.

A fiókák hangja egyre erősebb lett, így már hallani is lehetett, amikor megérkezett az egyik szülő.

A fiatal búbosbankák gyorsan nőttek és június végén szemtanúi lehettek, ahogy szép sorban, pár napos eltérésekkel elhagyták a fészket.

A nemzeti park munkatársai összesen hat fiókát számoltak.

Néhány napig még láthatták őket az iroda udvarán, ahogy eleséget követeltek szüleiktől, majd szétszóródtak a környező területeken és önálló táplálékszerzésbe kezdtek.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, március közepén érkeztek meg az első búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületére. A látványos, szép madarak áprilisban már a tojásrakást is megkezdték.

Lelépő, fotó: Balla Tihamér

Kapcsolódó