Lelépő
Image default

Középkori kincsesláda vonzza a kalandorokat hamarosan Pásztóra

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú „Romkert” területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak – tájékoztatta a városháza az MTI-t.
 
Mint ismert, Zsigmond király 1407-ben adományozott városi kiváltságlevelet Pásztónak, a projekt erre a múltbéli eseményre büszkén visszatekintve szeretné Pásztót a térség megkerülhetetlen turisztikai célpontjává tenni a városi ranghoz méltó programokkal és élményekkel.
 

 
Létrehozzák a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató állandó kiállítást, és ehhez kapcsolódóan középkori tematikájú fesztiválokat és rendezvényeket szerveznek. Ez illeszkedik a város hagyományos, nagysikerű Zsigmond-napi rendezvényéhez – mutattak rá, hozzátéve: ezt bővítik ki a középkori piaccal és játszóházzal, a korabeli mesterségek bemutatásával vagy középkori sör-, gasztro- és zenei fesztivállal.
 
A középkori tematikájú rendezvények mellett más művészeti és kulturális jellegű kiállításokat, egyéb társadalmi eseményeket, különböző előadásokat, konferenciákat, filmvetítéseket is terveznek.
 
A fejlesztés azt is célozza, hogy megalapozzák Pásztó turisztikai kiindulópont jellegét. Ennek központi eleme, egy geocaching központ révén
 
a GPS-es célmeghatározást játékosan, középkori „kincsesládát” keresve tanulhatják meg az idelátogatók.
 
A pásztói központból túraútvonalak indulnak, célba véve a környék nevezetességeit, így Hollókőt, Ipolytarnócot, a mátraszentistváni síparkot vagy a Mátra természeti látnivalóit, ezzel is megnövelve az itt eltöltött időt.
 
A fejlesztés további eleme a turisztikai attrakcióknak és rendezvényeknek helyet adó új helyszínek és látványosságok kialakítása is. 
 
Lelépő.hu, fotók: Unsplash, illusztrációk

Kapcsolódó