Lelépő
Image default

Somogyban minden újszülött után tíz fát ültetnek

Idén Somogy vármegye huszonnyolc településén hétszázharminchárom fát ültettek el az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program keretében.

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére idén harmadik alkalommal meghirdetett Településfásítási Program keretében ez év tavaszán és őszén hétszázharminchárom fával gazdagodtak Somogy vármegye településeinek közterei.

Gyönyörű somogyi települések gazdagodtak a fákkal

Bolhó, Kadarkút, Balatonszárszó, Nikla. Csupán néhány a huszonnyolc somogyi település közül, ahol az idei évtől kőris, platán, nyír, juhar, gömb szivarfa, szil, eper vagy éppen különböző hársak szegélyezik majd az utakat, utcákat és parkokat a programnak köszönhetően. A faültetések során a SEFAG Zrt. munkatársai is szakmai segítséget nyújtottak tanácsaikkal, javaslataikkal.

Az Agrárminisztérium országfásítási programjainak a célja, hogy 2030-ra az ország területének huszonhét százalékát tegyék ki az erdővel és fával borított térségek. Ezeknek köszönhetően minőségi, változatos, hosszú távon is fenntartható faállomány jön létre, a termőhelynek megfelelő fafajokból.

A fásítás több területen párhuzamosan zajlik

Vidékfejlesztési Program és a Közös Agrárpolitika egyaránt támogatja a magán és önkormányzati területek erdősítését. Emellett folytatódnak az állami erdőtelepítések, az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramokat indítottak. Az Újszülöttek erdeje program révén pedig

a településeken minden újszülött után tíz fát ültetnek, amely évente egy millió újabb fát jelent.

Mindezeken túlmenően pedig a Településfásítási Programban a tízezer fő alatti települések igényelhetnek egyenként legalább tíz, maximum harminc darab faegyedet. Ezáltal 2020-tól kezdődően összesen negyvenhatezer sorfával gazdagodott ezerháromszázötvenhét magyarországi település.

Idén januárban a program keretében összesen tízezer darab, belterületen elültethető fát igényelhettek az önkormányzatok, civil szervezetek, amelyek a klímaváltozást és az eltérő helyi viszonyokat is jól tűrő tizenhárom fafaj közül választhattak. Közel négyszázötven település igényelt sikeresen idén. A program koordinálását az erdőgazdaságok bevonásával az Országos Erdészeti Egyesület végzi.

Tizenhat fafaj hétezer példányát ültették el nem csak Somogy vármegyében

A VárosFa Program elnevezésű kezdeményezés az Agrárminisztérium, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület közreműködésével indult el 2022 tavaszán. A tíz ezer főnél nagyobb településeknek lehetett pályázni, s ennek keretében összesen száztizenegy regisztráció érkezett. A programban összesen hétezer fát ültettek el a városok országszerte, akik tizenhat fafajból választhattak.

A választáshoz az Országos Erdészeti Egyesület nyújtott szakmai támogatást, s a programban az állami erdőgazdaságok is részt vettek. Az ültetést, majd azt követően az utógondozást a települések közösségi program keretében végezték el, sokszor például egy-egy óvodai vagy iskolai csoport bevonásával.

A facsemeték mellé edukációs program is jár

A nyertes városok közül nyolcvannégy település a facsemeték mellett edukációs programban is részesült. Ennek célja, hogy a városok fiatal lakóinál kialakuljon, fejlődjön a fenntarthatósággal, a fák és az erdők fontosságával kapcsolatos tudatos szemléletmód.

Somogy vármegye érintett települései Barcs, Kaposvár, Siófok, Marcali és Nagyatád voltak.

Magyarországon kétmillió hektárnyi területet borít erdő. Az erdőkkel való gazdálkodás évente négy-öt millió tonna szén-dioxidot köt meg, és körülbelül ugyanennyi szén-dioxid kibocsátását kiváltja a fatermékek használata. Az erdőgazdálkodás feladata ennek a szénmegkötő kapacitásnak a fenntartása és növelése. Reális cél, hogy 2050-re a csökkentési tervek mellett is fennmaradó kibocsátás száz százalékát ellensúlyozni tudják majd erdeink.

Lelépő

Kapcsolódó