Lelépő
Image default

Három hely, ami téli madárlesre csábít

Ki mondta, hogy csak a tavasztól őszig tartó időszak izgalmas a madármegfigyelések szempontjából? A ragadozó madaraktól kezdve a vándormadarakon át a lápok lakóiig fantasztikus állatvilág gyönyörködhetünk ilyenkor is. Máris eláruljuk, hová érdemes menni a távcsövünk kíséretében.
Réhelyi tanösvény
A Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi tanösvénye egy rövid, másfél kilométeres úton halad, elmocsarasodott csatornát, szikes pusztát és persze megfigyelőtornyot és nádkunyhót is érint.
 
A kirándulás során elképesztő állatvilágot figyelhetünk meg:
 
találkozhatunk rétihéjákkal, gatyás ölyvekkel, parlagi és rétisasokkal, egerészölyvekkel, fácánokkal is, de őzek, mezei nyulak és rókák felbukkanására is számíthatunk.
 
Béda-Karapancsa
 
A Duna-Dráva Nemzeti Park tájegysége a vízimadarak vonulási időszakában központi szerepet tölt be,
 
januárban pedig számos olyan vándormadár figyelhető meg itt, amelyek első számú otthona Skandinávia
 
és csupán rövid ideig tartózkodnak hazánkban. Attól függően, hogy milyen az időjárás, kisebb-nagyobb területet járnak be, így az ő megfigyelésükre ezekben a napokban nyílik a legjobb lehetőség. Mellettük pedig különböző récék és vetési ludak is láthatóvá válhatnak.
 
Velencei-tavi Maderrezervátum
 
A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag madárvilágába a téli időszakban is érdemes bepillantani, hiszen
 
a vetési ludak népes csapatai éjszakázhatnak ilyenkor a tavon.
 
De lakik itt búbosvöcsök, barna réti héja is. Ha télen beleszerettünk, tavasszal és nyáron, a költési időszakban rajongani fogunk a rezervátumért, hiszen ilyenkor a nagykócsaggal, a kanalasgémmel és számos más, csodálatos madárfajjal is találkozhatunk.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó