Lelépő
Image default

A leghíresebb magyar írók szerelmeié lesz a főszerep három napig ebben a budapesti moziban

Valentin-napon, február 14-én indul a Madách Színház híres magyar írók párkapcsolatáról szóló Írók-Sorsok-Szerelmek című tematikus vetítéssorozata az Art+ Cinema moziban. A GoBuda Mozi február 18-án csatlakozik az eseményhez.

Ismert, nagy szerelmek, új értelmezésben

Az Art+ Cinema moziban február 17-éig tartó vetítéssorozat alkotásai a 20. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces „film-szín-játékok” formájában dolgozzák fel. A sorozatban Ady Endre, Szép Ernő, Karinthy Frigyes és Móricz Zsigmond történetei új, 21. századi értelmezésben, a magyar előadó-művészeti élet legkiválóbb alkotóinak tolmácsolásában jelennek meg.

A négyrészes vetítéssorozat első alkotása Nyáry Krisztián Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című forgatókönyve alapján készült „film-szín-játéka” lesz Nagy Sándor főszereplésével.

A Horgas Ádám rendezte alkotás az idősödő Adyt idézi meg.

Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta alakjait Botos Éva, Kakasy Dóra és Kelemen Hanna keltik életre.

Új műfaj született: film-szín-játék

Az Emberszag című alkotásban Szép Ernő élete és költészete elevenedik meg Gyabronka József főszereplésével. A film az író munkaszolgálatban töltött húsz napját dolgozza fel.

A forgatókönyvet az azonos című önéletrajzi regény alapján Ferencz Győző írta.

A drámai történetben lírai ellenpontként Szép Ernő versei is megszólalnak Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati és Tóth Ildikó előadásában. A „film-szín-játék” rendezője Harangi Mária, társrendezője Pálos György volt.

Karinthy drámája és Móricz szerelmi háromszöge is terítékre kerül

A két egyetlen – Karinthy Frigyes szerelmei című „film-szín-játékban” az agyműtétjére készülő, élet-halál között lebegő Karinthy (Fekete Ernő) jelenik meg. Képzeletben elhunyt feleségével, Bogával (Fekete Réka Thália), a valóságban pedig a szenvedélyes, minden férfit meghódító Arankával (Jordán Adél) viaskodik.

A Fráter Zoltán forgatókönyve alapján, Szirtes Tamás rendezésében készült film júliusban a New York-i Oniros Film Awards legjobb életrajzi filmnek járó díját nyerte.

Forgách András művéből készült a Tercett című „film-szín-játék”, amely Móricz Zsigmond, valamint felesége és szeretője szerelmi háromszögét dolgozza fel.

A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult programsorozata. A színház professzionális tévéstúdiójában készült, a színház, a film és a televízió műfaji határain létrejött „film-szín-játékokat” kínál. A Madách SzínpadON 2022-ben önálló művészi arcéllel rendelkező, tematikus filmsorozatot hirdetett meg Írók-Sorsok-Szerelmek címmel.

Lelépő

Kapcsolódó