Lelépő
Image default

A Csóványoson rekedt, csuromvizes túrázót mentettek a hegyimentők

Vasárnap délután egy aggódó édesanya hívta fel a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat SOS számát A fia szakadozó üzenetekben jelezte neki, hogy a Csóványoson tartózkodik és bajban van.

„Az éppen Királyréten tartózkodó ügyeletes hegyimentők azonnal elindultak a Csóványosra” – tájékoztattak a Börzsönyi Speciális Mentők. Hozzáteszik, közben – a térerő hiány miatt csak SMS-ben – próbálták felvenni a kapcsolatot a bajbajutott fiatalemberrel.

Sátra rosszul összerakva, ruházata átázva

A riasztást követően körülbelül harminc perccel a hegyimentők a Csóványosi toronyhoz érkeztek.

Itt egy rosszul összerakott és átázott sátorban megtalálták a fiatalt.

Elmesélte, hogy már felfelé menet elázott a ruhája és cipője. A Csóványoshoz vezető úton már egyszer eltévedt a ködben és sokkal hosszabb ideig is tartott emiatt az odavezető út.

„A sátrat még fel tudta állítani, de csak közben vette észre, hogy a sátor is hibás és beázik” – magyarázzák. Mivel váltóruha nem volt nála az esőben, teljesen átázott ruháiban elkezdett kihűlni. Egyre rosszabbul érezte magát, ezért írt az édesanyának.

A Csóványoson rekedt fiatalnál már a kihűlés jelei is jelentkeztek

A hegyimentők megvizsgálták, és megállapították, hogy a kihűlése már elkezdődött, de még nem hipotermiás. Ha további egy-két órát töltött volna el ilyen formában, akkor feltehetően már elsőfokú hipotermiába került volna, így még időben kért segítséget.

A hegyimentők a fiatalembert terepjáróval a szokolyai bázisukra szállították. Ide az édesanyja érkezett érte, majd saját gépjárművével hazavitte.

Lelépő

Kapcsolódó