Lelépő
Image default

Egészen ritka madár bukkant fel a Kiskunságban

A madárszakértők örvös ludat figyeltek meg a Kiskunságban. A madár felbukkanása több okból is meglepő.

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a napokban egy örvös ludat figyeltek meg a Felső-kiskunsági szikes tavaknál, Dunatetétlen környékén. Az észlelés azért érdekes, mert egy tengerparti vonuló lúdfajról van szó, mely ritka kóborló.

A szakértők szerint még a vörösnyakú- valamint az apácalúdnál is kisebb számban fordul elő Magyarországon.

Az örvös lúdról

Az örvös lúd a legsötétebb színezetű a vadlibák között. Nyaka és feje szinte teljesen fekete, a nyak felső részének oldalán fehér csík vagy félhold alakú folt található. Igazi ritkaságnak számít, mindössze néhány egyed fordul elő az országban a tél folyamán.

A nemzeti park munkatársai szerint hazánkban megjelenő példányok általában más ludakhoz csatlakoznak.

„Ez esetben sem történt másként, hiszen nagy lilikek társaságában került távcső elé” – teszik hozzá.

Az örvös lúd a legészakibb elterjedésű vadlúd, a sarkividéki területek nagy részén előfordul. Védett faj, természetvédelmi értéke hazánkban ötvenezer forint.

Ezt olvastad már?

A tavasz közeledtével felélénkült a hazai madárvilág. A Körös-Maros Nemzeti Park területén élő túzokkakasok már februárban elkezdték felölteni díszes nászruhájukat – adta hírül weboldalán a nemzeti park. Hozzáteszik, a magyar puszták büszke madarai készülnek a dürgési időszakra.

A túzokkakasok évente kétszer vedlenek. Minden túzok a dürgés után, azaz május végén teljes vedlésen esik át. Május végétől a kakasok és a tojók is levetik nászruhájukat és egészen december végéig nyugalmi tollruhában maradnak.

Elkezdték felölteni a nászruhát a túzokkakasok, az enyhe idő miatt akár már februárban megkezdődhet a násztánc

Lelépő, fotók: Bárdos Tibor, Sápi Tamás

Kapcsolódó