Lelépő
Image default

Újabb rekord dőlt meg a Hortobágyon a darvak számának tekintetében

Egy év alatt háromszor dőlt meg a Hortobágyon állomásozó darvak száma. Ráadásul a nemzeti park az egyik titkáról is lerántotta a leplet. Elárulták ugyanis, hogyan lehet ilyen hatalmas mennyiségű madarat megszámolni. 

Újabb rekord dőlt meg a Hortobágyon

A sokéves tapasztalatok alapján várható volt, hogy a darvak száma csökkenni fog október utolsó hetében. „De ha elemezzük a mostani mennyiséget, akkor láthatjuk, hogy a jelenlegi adat még így is magasabb, mint a 2018. évi, 160.240 példányos maximum” – írja közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park. Ez alapján kijelenthető, hogy

a nemzeti park megalakulásának ötven éves évfordulóján háromszor is megdőlt a korábbi évek mennyiség rekordja.

A nemzeti park munkatársai ráadásul azt is elárulták, hogyan lehet ilyen hatalmas mennyiségű madártömeget megszámolni. A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai a szezonban folyamatosan figyelemmel kísérik azokat a tradicionális helyeket, ahol a darvak rendszeresen éjszakáznak. Ezek rendszerint sekély vizű élőhelyek. Lehetnek lecsapolás alatt álló halastómedrek, szikes mocsarak vagy éppen ökológiai vízpótlás miatt elárasztott pusztarészek: egykori erek, medrek.

A szinkronszámlálás módszeréről

A darvak napi ritmusa során az éjszakázó helyre berepülő darvakat, vagy a hajnalban a vízen tartózkodó, vagy a napkelte körül kirepülő madarakat számolják meg a munkatársaik.

Valójában ez a számolás a matematika nyelvén becslést jelent.

„A gyakorlatban a kollégáink megszámolnak egy egységnyi mennyiségű madarat, például tíz egyedet, majd ezen mennyiség térbeli elhelyezkedését rávetítik a csapat további részeire” – magyarázzák. Hozzáteszi, ezzel a módszerrel a többszázas vagy ezres nagyságrendű csapatok is gyorsan megszámlálhatóak. Mivel ezt a munkát a Hortobágyi Nemzeti Park ugyanazon munkatársai már évtizedek óta ugyanazokon a helyeken, ugyanazon eszközökkel, ugyanazon metódus alapján végzik, így a módszerben foglalt hibahatár is ugyanakkora.

A gyakorlat alapján megállapítható, hogy ez a módszer körülbelül 10 százalékos hibával terhelt, amely a hasonló biomonitoring módszerek sorában kiválónak számít.

Olykor azonban a modern kor technikáját is segítségül hívják a pontos számoláshoz. Drónnal az éjszakázó csapat felé repülnek és a madarak zavarása nélkül, néhány fényképet készítenek a csapatról, majd monitoron végzik el a számolást. Az idei évben nagy szerencséjük volt az időjárással, de a körülmények nem mindig ennyire kedvezőek. Olykor viharos szél, köd és eső is nehezíti a számlálást.

Lelépő, fotók: Hortobágyi Nemzeti Park facebook oldala

Kapcsolódó