Lelépő
Image default

Csodás képek mutatják, milyen a tavasz, ha a Hámori-tónál köszönt ránk

A Felső-Hámor és Lillafüred határában húzódó Hámori-tó átlagos mélysége nagyobb, mint a Balatoné. Nem a természet munkálkodott azonban ezen, hanem a kohászok.

Az 1700-as években épült ómassai kohó ugyanis az 1800-as évek körül a vízhiány miatt nem tudott tovább működni, ezért egy új kohót kellett létrehozni, amire a Hámor község felső végén levő Garadna- és Szinva-patakok összefolyása volt a legalkalmasabb, ahol már akkor is volt egy Fel-tó nevű tó, melynek vizét gyógyhatásúnak tartották.

A mai hámori-tó létrehozása Fazola Frigyes nevéhez fűződik, a tógát tervezési munkálatait Anton Seidl kamarai mérnök végezte.

Ma bár már nem üzemel a kohászat, a Hámori-tó még mindig képes betölteni az elsődleges célját és mérsékli a vízingadozást, elősegíti a víztározást. Emellett csodálatos természeti környezete miatt szeretett turisztikai célpont, ahová látványos turistaösvény vezet, de

lehet rajta csónakázni, vízibiciklizni is.

Tavasszal, a lombfakadást követően különösen szép arcát mutatja. Ilyenkor a zöld ezernyi árnyalatát vonultatja fel, ahogyan az a Lillafüred online munkatársa, Horváth Csongor által készített fotókon is jól látszik.

Lillafüred minden évszakban csodálatos, sosem lehet megunni. Ráadásul a frissen megújult kisvasúttal élményekkel teli út során közelíthetjük meg. Ha pedig most tavasszal elvarázsolt bennünket, érdemes lesz visszatérnünk téren is. Ahogyan ebben és ebben a cikkünkben is megmutatjuk, mesebeli tájjá változik, ha leesik az első hó.

Fotók: Horváth Csongor, Lillafüred online

Kapcsolódó