Lelépő
Image default

Mintha a Trónok harca díszlete lenne, úgy fest ez a magyar hegy

A Bél-kő egészen különleges arcát mutatja januárban. Az alapvetően is egyedülálló, ráncos, fodros vonulat a hó és a köd ölelésében még káprázatosabb. A fotókat Pál Zsiga osztotta meg az Északi-középhegység vándorai nevű közösségi média csoportban.
 
A Bél-kő a Bükkben található, amely egyedi formáját az évszázados kőbányászat eredményeképpen kapta. Talán éppen ezért rendkívül varázslatos, zord sziklavilágát bármelyik Trónok harca részben el tudnánk képzelni. 
 
 
Ebbe a páratlan kőbirodalomba egy mesés tanösvény vezet Bélapátfalváról, hogy aztán egy keményebb túraszakaszt követően
 
a Bél-kő csúcsán kialakított kilátóhelyről nyíló panoráma legyen a jutalom. 
 
 
Úgy tudni, a Bél-kő fehér mészkőszikláinak kőzete a triász földtörténeti időszak középső-felső részében (239-225 millió éve) sekély tengerben keletkezett. A Bükk kőzetei sok millió éven át hegységképző hatásoknak voltak kitéve, melyek eredményeképpen a Bel-kőt alkotó mészkő eredetileg vízszintesen lerakodott rétegei erősen meggyűrődtek és a gyűrődési tengelyfelületekkel párhuzamosan palásodtak, lemezes elválásúvá váltak.
 
Ezek az élére állított kőlapok szépen kirajzolódnak a Bel-kő délnyugati ormán.
 
A Bél-kő csúcsán azt követően kezdődött meg a bányászat, hogy az a korábbi bányafal veszélyessé vált. A felső kőbánya egészen 2002-ig működött, aminek következtében
 
gyakorlatilag teljesen eltűnt a Bél-kő teteje.
 
A Bükki Nemzeti Park szerint a Bél-kőből a közel száz év alatt közel húszmillió tonna mészkövet termeltek ki, ami azt jelenti, hogy a hegyből több mint hétmillió köbméter hiányzik.
 
lelépő.hu Fotók: Pál Zsiga

Kapcsolódó