Lelépő
Image default

Nem keresik tovább az olasz hegyekben eltűnt ismert magyar hegymászót

A mentési munkálatokat hivatalosan is befejezték a hatóságok.
 
Sajnos a rendkívül alapos és szakszerű keresés ellenére sem találták meg Győrffy Ákos magashegyi hegymászó, síalpinista és siklóernyős nyomait – adta hírül a Kalifa csapat a Facebookon. Hozzátették: Ákos családja a szakemberek információra alapozva azt a döntés hozta a mai napon, hogy abbahagyják az eltűnt hegymászó keresését. A hatóságok tehát hivatalosan is befejezték a kutatásokat.
 
 
Ahogyan azt a Lelépő is megírta, Győrffy Ákos szombaton utazott volna Nepálba a Kalifa – Kiss Péter Emléktúrára, ahol elkísérte volna Kiss Péter édesapját és testvérét a Kancsendzönga alaptáborába, majd kezdetét vette volna a Kalifa Kancsendzönga Expedíció, amely során megkísérelte volna megmászni a 8586 méter magas hegyóriást. 
 
Hónapokkal ezelőtt megkezdte a felkészülést, amely csapata szerint jól sikerült. Múlt pénteken egy hétvégi mászásra indult a Monte Rosa – masszívumra, amelyen már többször is járt. Amint ebben a cikkünkben mi is megírtuk, az előre megbeszélt időpontra azonban nem ért vissza, nem jelentkezett be. A mentés megkezdését Héjja Bálint, a Kalifa Alpin Csapat tagja, nemzetközi szakvizsgával rendelkező hegyivezető indította el szerda délelőtt az olasz hatóságok felé.
 
 
A csapat tájékoztatása szerint a keresést a piemonti és a Valle D’aostai hegyi mentőszolgálat, a Soccorso Alpino Valdostano és a Soccorso Alpino Alagna, a Soccorso alpino guarda di finanza Cervina és a Soccorso alpino guarda di finanza Alagna szakemberi végezték három helikopterrel és húsz szárazföldi hegyi mentő szakember közreműködésével. Bekapcsolódtak a keresésbe a svájci Wallis kanton rendőri egységei is.  
 
Rendkívül nagy erőkkel folyt a kutatás megállás nélkül, folyamatosan. Amikor kedvezőek voltak a viszonyok a repülésre, három helikopterről is keresték Ákos nyomait. Három lehetséges útvonal vetődött fel.  Első körben a Gnifetti menedékház környékére koncentrálódott a kutatás, ahol az utolsó GPS koordináták jelezték Ákos tartózkodási helyét. A mentési szakemberek benéztek, beereszkedtek a nyitott hasadékokba, kinyitották a jég és hó által bezárt hasadékokat is, eredménytelenül.
 
 
A tájékoztatás szerint vizsgálták Ákos további lehetséges útvonalait is a Margherita menedékház felé, amely Európa legmagasabban fekvő menedékháza 4556 méteren. Feltehetőleg ez volt Ákos eredeti úti célja. Az útvonalak mentén is keresték a síalpinista nyomait. Mivel Ákosnál feltetelezhetően síklóernyő is volt, a szakemberek által valószínűsített, lehetséges siklóernyőzési útvonalak mentén is folyt a keresés.
 
A Kalifa csapat közleményében úgy írja, a helyszínre érkezett tegnap Ákos testvére, Örs és a Kalifa Alpin Csapat hegymászója Lengyel Ferenc is, akik próbáltak hatékony támogatást nyújtani a mentőcsapatoknak. A mentőegység vezetőjének elmondása alapján úgy keresték Ákost, mintha az ő “társuk, testvérük lenne”. A mentési munkálatokat segítette, hogy rengeteg barát és munkatárs igyekezett minél részletesebb információval szolgálni a hatóságokanak Ákos olaszországi hétvégi mászásával kapcsolatosan. A kutatást Magyarország Milánói Főkonzulátusa is a lehető legmagasabb szinten támogatta.
 
 
A Győrffy család köszönetét fejezte ki Ákos barátainak, a Kalifa Csapatnak, Magyarország Milánói Főkonzulátusának a segítséget, a mentésben résztvevőknek az erőfeszítéseiket, kitartásukat, lelkiismeretességüket, kiemelten Paolo Comune-nak.
 
Ahogyan a Kalifa csapat a közleményében is rámutat, Győrffy Ákos örökre beírta magát a magyar síalpinizmus történelmébe azzal a tettével, amikor tavaly 7134 méterről síelt le az Ibn Szína csúcsáról. Gyors, nem mély akklimatizációval a háta mögött 2022. augusztus 7-én, vasárnap reggel öt körül indult fel az Ibn Szína csúcsára, hogy első magyarként síeljen le onnan. Ezt a célkitűzését nehézségeket leküzdve, sok kitartással sikeresen teljesítette.
 
Lelépő, fotók: Kalifa

Kapcsolódó