Lelépő
Image default

Hihetetlen, milyen állatok ezrei élnek ebben a magyar templomban

Bodrogkeresztúr több mint kétszáz éves református temploma különleges állatokat rejt. Hosszú ideje otthont ad ugyanis két, fokozottan védett denevérfajnak a nyári időszakban. 
 
Óvatos becslések szerint is több mint kétezer védett, csonkafülű és nagy patkós denevér talál otthonra a nyári hónapokban Bodrogkeresztúr református templomában. A nemrégiben látványos megújuláson keresztül ment templom évtizedek óta oltalmazza a különleges állatokat, melyek
 
eszmei értéke példányonként nagyjából százezer forint.
 
A templom valóban jó gazdája a denevéreknek,
 
hiszen külön berepülőnyílást is kialakítottak nekik a toronyba, amin keresztül nappali pihenőhelyükre könnyen be tudnak jutni. 
 
Jelenleg a toronyban nincs egyetlen denevér sem, mivel azok éppen téli álmukat alusszák barlangjaikban, hogy aztán nyárra ismét visszatérhessenek kedvenc tetőterükbe, a bodrogkeresztúri református templomba.
 
 
Nem a bodrogkeresztúri az egyetlen templom, ahová szívesen beköltöznek nyárra a denevérek. Úgy tudni, a környező Zemplén-Hernád régióban is van legalább öt-hat olyan templom, amely időszakosan szintén pihenőhelyévé válik az állatoknak.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó