Lelépő
Image default

Elképesztő felvétel: levideózták, hogyan kergetik el a csapatba állt gólyák a vadászó rókát

Ludányhalászi közelében örökített meg nem mindennapi pillanatokat Papp Ferenc, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre. A felvételen jól látható, ahogyan a gólyák csapatba verődve kísérik le a táplálkozóterületükre tévedt, vadászó rókát.

Nem fogadták kitörő lelkesedéssel a gólyák azt a rókát, amelyik a minap a táplálkozóterületükre érkezett. A szakértő szerint ez a viselkedés nem szokatlan a madarak részéről. Ha a gólyák egy ragadozót vagy konkurenciát észlelnek a táplálkozóterületükön, akkor

csoportosulnak és kiszorítják, kitolják arról a helyről.

A videón látható vadászó róka ép bőrrel úszta meg ezt a kalandot, pedig lehetett volna másképp is. A gólyák mivel ragadozómadarak, főként halakkal, kétéltűekkel, kisebb emlősökkel és rovarokkal táplálkoznak, így

csőrük is éles és rendkívül erős.

A hosszú csőrük lehetővé teszi számukra, hogy könnyedén megragadják és lenyeljék a zsákmányukat. Amennyiben csapatostól harciasabban léptek volna fel a rókával szemben, erős csőrükkel komoly sérüléseket okozhattak volna neki.

A rókák általában éjjel vagy alkonyatkor vadásznak, amikor a zsákmányuk kevésbé aktív vagy óvatos. Előszeretettel fordulnak meg mezőgazdasági területeken, de az erdős, mezős területeket is kedvelik, ahol könnyebben bukkannak kisemlősökre, például nyulakra vagy más rágcsálókra. A vadászó róka általában lassan, óvatosan mozog, hosszú ideig kivár, mígnem lecsap a zsákmányára.

A Bükki Nemzeti Park területén nem csak gólyák és rókák élnek, hanem medve is, aki már nevet is kapott. Mihályról ebben és ebben a cikkünkben írtunk.

Lelépő, forrás: Bükki Nemzeti Park facebook oldala

Kapcsolódó