Lelépő
Image default

Mindig ott vannak, ha baj van, most a Börzsönyi Speciális Mentők kérnek segítséget

Hatalmas szüksége lenne a Börzsöny Speciális Mentők Egyesületnek egy jó terepképességű terepjárót vagy pick-up-ra, amely alkalmas arra, hogy személyeket mentsenek a Börzsönyben.

Jelenleg az egyesületnek nincsen saját autója, a mentésekhez egy magánhasználatú Dacia Duster-t használnakk. A 2022-es gyártású Duster Extreme eddig számos bevetésen bizonyította rátermettségét. Sok-sok megmentett/ellátott/megtalált ember tanúsíthatja, milyen remek jármű, de két probléma van vele.

„A mentésekhez viszonylag kicsi – a hegyimentők rengeteg felszerelést szállítanak magukkal, bár ez akár kiküszöbölhető egy tető csomagtartóval. A legnagyobb gond vele, hogy ez nem egyesületi jármű” -írják weboldalukon a Börzsönyi Speciális Mentők. Hozzáteszik, az autó egy budapesti taguk tulajdonában és használatában van.

Rengeteg esetben indult el a Dacia Duster Budapestről a Börzsönybe éjszaka, de ez nem egy tartható megoldás: sok egyesületi tag lakik Szokolyán, Kismaroson és a környéken, azonban

ők nem tudnak mivel indulni a mentésekhez, meg kell várniuk a Budapestről érkező magánhasználatú autót.

A speciális mentők azt szeretnék, hogy az egyesületnek legyen egy 0-24 órában bevethető, mentésre készen felszerelt autója Szokolyán. Az egyesületi tagok eddig is rengeteg pénzt költöttek a szükséges eszközök beszerzésére, és a börzsönyi túrázók számos kisebb-nagyobb pénzügyi adományokkal segítették őket. Ahhoz azonban nincsen elegendő anyagi forrásuk, hogy vásároljunk egy (akár használt) jó terepképességű járművet.

Az egyesületük nem kap állami támogatásokat.

„Egy egyesületi terepjáró segítségével az egyesület képes lesz hatékonyabban és gyorsabban reagálni a Börzsönyi mentési helyzetekre” – írják. Aki tud segíteni, az az info@borzsonymentok.hu email címen vagy az illetékes taguknál a +36203694137 telefonszámon érheti el a speciális mentőket.

A börzsönyi hegyimentők akcióiról mi is rendszeresen beszámolunk. Legutóbb május elején írtuk meg, hogy kocsijával eltévedt idős nő rekedt a sárban a Börzsönyben, mentők, rendőrök, hegyimentők mentek érte. Télen pedig egy, az időjárási körülményeknek nem megfelelő kirándulót mentettek meg.

Lelépő.hu

Kapcsolódó