A balatoni ételek választéka széles skálán mozog. Ezt bizonyítja a Magyar Konyha új gasztroiránytűje. A kiadványban, háromszáz tipp és hatvan vadonatúj hely szerepel.
A Magyar Konyha a kiadvány elkészítése közben gyakorlatilag körbeette a magyar tengert, ahol megállapításuk szerint az árak tizenöt–huszonöt százalékot emelkedtek. A rezsiárak megugrása ellenére a vendéglátás régi, nagy bástyái kitartanak, hozzájuk hatvan új vendéglátóhely csatlakozott.
Örömteli, hogy megnőtt a balatoni ételek között egyre több a vega, illetve vegán, mivel nőtt az ezeket az ételeket kínáló éttermek száma. Emellett egyre több alternatíva közül tudnak választani az ételallergiások is a „mentes” kínálat bővülésének köszönhetően.
A választék alapvetően is széles spektrumon mozog a Balatonon.
A nosztalgiára hajlamos nyaralók éppúgy megtalálják számításukat, mint a hagyományos vagy a modern konyha kedvelői.
Ettől persze még kaotikus a felhozatal: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, me-diterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger is megtalálható az északi és a déli parton is. Aki azonban a hagyományőrző balatoni ételeket keresné, nagy fába vágja a fejszéjét.
A petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplői az étlapoknak.
Az éttermek jelentős része azonban törekszik a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára.
A Magyar Konyha kulináris útikönyvében az éttermi kategóriák mindegyikéből tesz ajánlásokat. Bemutat kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket is, valamint északi és déli parti borászatokat.
Mint ismert, a Michelin ellenőrei tíz helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand elismerést is, ami a helyek a jó ár/érték arányát garantálja.
Lelépő