Lelépő
Image default

Egyetlen napra ismét megtekinthető a Szépművészeti Múzeum egyik legtitokzatosabb gyűjteménye

Ismét megnyitja kapuit az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) látványtára – jelentette be közösségi oldalán a Liget Budapest.

Nagyon ritkán lehet csak belépni az OMRRK-ba

Februárban újra bepillantást kaphatnak a látogatók a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményébe, amely az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban található. Az intézmény elsődleges feladata a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Néprajzi Múzeum műtárgyraktározási igényeinek és restaurátori feladatainak ellátása.

Az épületegyüttes két része, a csodaszép Bókay-kert, valamint az izgalmas kincseket őrző Látványtár a látogatók számára is hozzáférhető.

Mint ismert, az OMRRK Látványtára a Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat gyűjteményébe nyújt betekintést. Itt görög szentélyek és gótikus katedrálisok domborművei, itáliai reneszánsz székesegyházak szobrai, valamint magyar emlékek másolatai is megtalálhatók.

A következő ilyen alkalom február 24-én lesz 10 és 14 óra között. Az eseményről további információk itt érhetők el.

Miért készül gipszmásolat?

A 19. századi múzeumi szakemberek a művészetet a lehető legszélesebb közönség számára kívánták elérhetővé tenni. Ennek részeként a szobrászat történetét a legismertebb emlékek gipszmásolatain keresztül mutatták be. Magyarországon Pulszky Ferenc a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója az ókori szobrászati alkotásokról készült gipszöntvények gyűjtésével kezdte el a megvalósítást.

A II. világháborúig hihetetlenül népszerűek voltak a másolatok

A Szépművészeti Múzeum 1896-os megalapítását követően a Nemzeti Múzeum gipszmásolat gyűjteménye átkerültek az új intézménybe, és további kópiákkal gazdagodtak. Az 1920-as évektől a másolatgyűjtemények fokozatosan veszítettek népszerűségükből.

A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ALATT ÉS AZT KÖVETŐEN A GIPSZÖNTVÉNYEK A KIÁLLÍTÓTEREKBŐL RAKTÁRAKBA KERÜLTEK.

A gipszöntvényeket felvonultató központról további érdekességek ebben a cikkünkben olvashatók el.

Több évtizedes hányattatás után méltó helyére került a Szépművészeti Múzeum egyik fontos gyűjteménye

Lelépő

Kapcsolódó