Lelépő
Image default

Fantasztikus programokkal vár ma a 75 éves Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

A Gyermekvasút építését hetvenöt éve, 1948. április 11-én kezdték meg. A tavaszi szünet utolsó napján, kedden izgalmas programokkal várják a családokat, és persze minden egykori úttörő- és gyermekvasutast az első szakasz indulóállomásán, Széchenyihegyen – írja a turizmus.com.
 
Járműbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, megemlékezésekkel készülnek, fellép az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar, és újra összeáll a hajdani énekkar is. Lesz kertivasút, krampácsolás, kiállítanak egy a kisvasúttal egyidős MÁVAG Tr5-ös nosztalgiabuszt is.
 
 
Széchenyihegy állomás üzemi épületében, az 1948-as megnyitás után pár évig a járművek karbantartásának helyszínéül szolgáló „motorszínben” a kisvasút elmúlt hetvenöt évének tárgyi és fényképes emlékeiből nyílik alkalmi kiállítás. A nosztalgia motorvonat szerelvényének két ritkán látott járművére, a kis szalonkocsiba és a postakocsiba is felszállhatnak az érdeklődők, utóbbiban ünnepi emlékbélyegzés is lesz. A Gyermekvasút járművei kicsiben LEGO bemutatón is felsorakoznak.
 
 
Az ünnepi alkalom miatt sűrűbben, negyven-ötven percenként közlekednek majd a vonatok a teljes vonalon. Az 1948-ban átadott első építési szakaszon (Széchenyihegy és Virágvölgy között) napközben nosztalgiavonatok indulnak, de vezetett séta keretében is legyalogolható a három kilométeres vonalrész, miközben sok érdekességet tudhatnak meg a résztvevők a kezdetekről. 
 
 
A budapesti Úttörővasút első, három kilométeres szakaszát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen a Hegyhát út és Golfpálya út találkozásánál. Az első vonalrészen megépült Széchenyi-hegy végállomás, Normafa megállóhely, Csillebérc (Úttörőváros) és Virágvölgy (Előre) állomás, a vonatforgalom 1948. július 31-én indult meg. Az építkezés további két szakasszal folytatódott, a teljes vonalat 1950. augusztus 20-án adták át Hűvösvölgyben. Az Úttörővasút-Gyermekvasút 75 éves fennállása alatt körülbelül tizenhatezren szolgáltak kisvasutasként a vonalon.
 
Lelépő.hu, fotók: A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó