Lelépő
Image default

Egy hónapon keresztül izgalmas és ingyenes köztéri programok várnak Budapesten

2023. szeptember 22. és október 23. között a Flaszteren izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel telnek meg Budapest közterei.

Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a FLASZTER tíz helyszínen köztéri műalkotásokat, performanszokat, eseményeket, találkozásokat hoz létre. A cél az, hogy felhívja a figyelmet Budapest elfeledett történeteire, új lehetőséget adjon az emlékezésre.

Lehetővé teszi a város más szempontú megtapasztalását, a láthatatlan közösségek bemutatását és az új kapcsolatok teremtését.

Az eseményt a Budapest 150, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként rendezik meg. A hagyományteremtő jellegű idei esemény a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria koordinálásában valósul meg.

Izgalmas és nagyon érdekes programok várnak

Lehetséges-e a sportszerű futás során jobban megérteni Szent Margit életét? A fesztivál teljes időtartama alatt Petrányi Luca projektje az egykori Nyulak Szigete névadójának elfeledett történetét dolgozza fel kortárs megközelítésből a Margitsziget futókörén. Szeptember 24-én és október 21-én Szigetkör Szent Margittal elnevezésű közös futásra is várják az érdeklődőket.

Budapest számos közintézményén, társasházán, villaépületén találhatunk szoborfülkéket. Három ezek közül művészhallgatók jóvoltából helyspecifikus képzőművészeti alkotásokkal telnek meg a Flaszter idején Antal Balázs képzőművész kezdeményezésére.

Emlékezés új perspektívákban a Flaszteren

Az Elvis Presley parkban jelenik meg Horváth Gideon munkája, az Emlék, ami lehetett volna. A művész az elrejtett szökőkútba tervezett méhviasz szobrokkal és kapcsolódó eseményekkel a be nem teljesült kapcsolatoknak, a fel nem vállalt és elhallgattatott nem-normatív szerelmeknek állít emlékművet.

A Blaha csomópontjában pedig Sugár János Elnézést című projektje ukrán-magyar nyelven hívja fel a figyelmet a bocsánatkérés, napjainkban egyre ritkábban gyakorolt gesztusára.

Elfeledett építészeti kuriózumoknak is a nyomába lehet eredni

A fauszodák Budapesten az 1810-20-as évektől egészen a második világháborúig biztonságosan elérhetővé tették a szabadvízi fürdőzést a Dunán. Ezek történetét dolgozza fel a Város és Folyó Egyesület (Valyo). A budai és a pesti rakpartokon az egykori fauszodák helyét jelölve két installációt, valamint az egyesület által kifejlesztett kukucskáló dobozokat, úgynevezett SKUBI-kat helyeznek ki. Szeptember 23-án száraz úszóedzést, szeptember 30-án, október 7-én és 21-én kerékpártúrát, október 14-én filmvetítést szerveznek.

Bogyó Virág és Madácsi Flóra Játszóutca?! című projektje során szeptember 29. és október 1. között a VII. kerületi Barát utcát, amely Budapest egyik első játszóutcája volt, szeptember 27-én pedig a VIII. kerületi Bauer Sándor utca Mátyás téri szakaszát zárják le az autóforgalom elől.

A többnapos akció legfőbb célja a játszóutcák hagyományának újrateremtése.

Kritkus megfigyelői lehetünk a városi tereknek a Flaszteren

Bartha Márk, Borsos Luca Mozgásban a környék című projektje a helyi gimnáziumok tanulóinak bevonásával a 9. kerület köztereire és lakóira fókuszál. Szeptember 29-én és október 6-án az Angyal utcában megvalósuló nyilvános közösségi táncperformanszokat láthatunk. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy ne csak használói, hanem kritikus megfigyelői és alakítói legyenek a városlakók a nap mint nap használt tereknek.

Kelemen Kristóf és Török Tímea Életvitelszerű címmel október 13. és 15. között a hajléktalan emberekkel együtt valósítanak meg performatív emlékművet. A helyszín a Blaha Lujza téri aluljáró, az 1989-es hajléktalansztrájk központi helye.

Az előadás műfajilag a közösségi színház, a dokumentumszínház és a happening határán mozog majd.

Romaholokauszt, faültetés és gyümölcsszedés

A DePART társulat köztéri utazó installációja, a Ha mindenki meghallaná személyes levelek hangfelvételeit teszi hallhatóvá október 20. és 23. között egy, a Porajmos, a roma holokauszt helyi történetében releváns helyszínen, a gyűjtőtáborként szolgáló Óbudai téglagyár egykori területén.

A Common Jam projekt tíz éve foglalkozik a köztéren termő és hozzáférhető gyümölcsök leszedésével és feldolgozásával. A FLASZTER keretén belül a művészek arra vállalkoznak, hogy a városlakók bevonásával elkészítik Budapest Gyümölcstérképét, emellett október 18-án a Gellért-hegyen faültetést, míg október 1-jén a Kapisztrán téren köztéri gyümölcsszedést és befőzést terveznek.

Lelépő

 

Kapcsolódó