Lelépő
Image default

Több évtizedes hányattatás után méltó helyére került a Szépművészeti Múzeum egyik fontos gyűjteménye

Csodálatos látványtár nyílt a Szépművészeti  Múzeum egyedülálló darabjaiból.

A 19. századi múzeumi szakemberek a művészetet a lehető legszélesebb közönség számára kívánták elérhetővé tenni. Ennek részeként a szobrászat történetét a legismertebb emlékek gipszmásolatain keresztül mutatták be. Magyarországon Pulszky Ferenc a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója az ókori szobrászati alkotásokról készült gipszöntvények gyűjtésével kezdte el a megvalósítást.

A Szépművészeti Múzeum 1896-os megalapítását követően a Nemzeti Múzeum gipszmásolatai átkerültek az új intézménybe, és további kópiákkal gazdagodtak. Az 1920-as évektől a másolatgyűjtemények fokozatosan veszítettek népszerűségükből;

a második világháború alatt és azt követően a gipszöntvények a kiállítóterekből raktárakba kerültek.

A több évtizedes hányattatás után a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményének helyreállítását célzó projekt eredményeként immár két helyszínen, a budapesti Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ tanulmányi látványtárában és a komáromi Csillagerődben láthatók a gyűjtemény darabjai.

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban május 14-én, vasárnap ezek egy izgalmas tárlatvezetés során is megtekinthetővé válnak.

A kiállításon az épületszobrászathoz köthető több mint háromszáz ókori, középkori és reneszánsz alkotás másolata tanulmányozható.

Az ókori rész a görög szentélyekhez és templomépítészethez köthető archaikus, klasszikus és késő klasszikus kori szobrokból, domborművekből és architektonikus elemekből ad áttekintést, míg a későbbi korokat a francia és német középkori, gótikus katedrálisok, továbbá az itáliai reneszánsz székesegyházak szobrai és építészeti elemei, valamint néhány magyar emlék másolata képviseli.

További információk: ITT.

Lelépő.hu, fotók: Áment Gellért, Liget Budapest

Kapcsolódó