Lelépő
Image default

Harminchat híd és viadukt is lesz Székelyföld első autópályáján

Aláírták az első székelyföldi autópálya-szakasz kivitelezési szerződését – közölte a közúti infrastruktúráért felelős román állami hatóság, a CNAIR.

Az Erdély és Moldva közti A8-as autópálya Marosvásárhely és Nyárádszereda közti szakaszának megépítésére a török Nurol Insaat Ve Ticaret AS kapott megbízást.

Összesen 30 hónap alatt készülhet el az autópálya

Nyárádszereda, fotó: Térj haza, Vándor!

A CNAIR már 2023 novemberében kihirdette a közbeszerzési eljárás nyertesét, azonban a szerződést nem lehetett megkötni, mert a szintén pályázó osztrák Strabag és a török Tefken óvást nyújtott be. Ennek az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) helyt adott, azonban a Bukaresti Táblabíróság érvénytelenítette a CNSC döntését.

A kivitelezőnek 6 hónap áll rendelkezésére a tervezésre, 24 hónap a munkálatok elvégzésére.

Marosvásárhely

Hidak, viadukt és felüljáró is lesz az új autópályán

A beruházás értéke 2,46 milliárd lej (192,5 milliárd forint) plusz áfa. A bukaresti kormány az országos helyreállítási terv keretében kívánja finanszírozni a beruházást.

A 24,4 kilométeres sztrádaszakaszon harminchat hidat, viaduktot és felüljárót kell megépítenie a kivitelezőnek.

Nyárádszereda, fotó: Térj haza, Vándor!

Az A8-as autópálya Marosvásárhely, valamint a Románia és Moldova határán fekvő Ungheni között húzódik majd 304 kilométer hosszan.

Ezt olvastad már?

Adott egy webprogramozó, aki szabadidejében bejárja Erdély minden szegletét, hogy aztán a begyűjtött élményekből, információkból, tapasztalatokból töltekezve immáron öt éve meséljen. Meséljen a varázslatos tájakról, az ott élő emberekről, a hagyományokról, a tündérekről és az óriásokról. És példát mutasson a gyökereinkhez való ragaszkodásról és az abból való építkezésről is. A Térj haza, Vándor! oldal megálmodójával és szerkesztőjével, Molnár Szabolccsal beszélgettünk.

„Erdélyt csak sodródva lehet megismerni” – Térj haza, Vándor! interjú

Lelépő

Kapcsolódó